Iranska centralna banka saopštila je da će razmotriti mišljenja iz kripto sfere pre finalizacije novih nacrta propisa, navodi se u saopštenju objavljenom danas, 29. januara.

Centralna banka Irana je navodno objavila planove za svoj pristup regulativi kriptovalute na svom zvaničnom sajtu. Banka je saopštila da planira da raspravlja o pravilima na tekućoj konferenciji o elektronskom bankarstvu i platnim sistemima u Teheranu, koja je počela danas.

U izveštaju Al Džazire danas se navodi da će zakonodavci tražiti zabranu aspekata kriptovalute. Konkretno, taj potez bi blokirao korišćenje kripto plaćanja unutar zemlje i sprečio bi građane da imaju značajnija sredstva.

"Moje kolege u Centralnoj banci su objavile valutnu politiku na internet stranici banke, dok će tokom dvodnevne konferencije vlasnici tehnologija imati priliku da je prokomentarišu - sačekaćemo", navodi Abdolnaser Hemati, dodajući:

"Imaćemo stručnjake i tehničare koji će moći da daju svoje predloge na tu temu."

Potencijalne implikacije zabrane su značajne, jer bi obavezala poslovne subjekte da zaustave bilo kakve međunarodne operacije koje nisu u iranskim rijalima.

Kako je juče saopštio Cointelegraph, Iran je takođe navodno spreman da na konferenciji otkrije svoju državnu kriptovalutu. Prema izveštaju, cilj digitalne valute je da se suprotstavi sankcijama SAD-a i smanji štete koje prouzrokuju lokalne banke koje su isključene iz međunarodne SWIFT mreže.

Zakonodavci su ranije zauzeli oštar stav o kriptovalutama generalno, ranije ovog meseca opisujući pokušaje da se pomogne enkriptovanoj aplikaciji za dopisivanje Telegram da kreira novi token kao čin protiv nacionalne bezbednosti.