Iranska ekonomska komisija je, kako se izveštava, finalizirala tarifnu šemu za rudare kriptovaluta, navodi se u izveštaju od 21. jula koji je objavio iranski ekonomski dnevnik Fajnenšal Tribjun.

Prema izveštaju, ministar energetike je najavio da iako je tarifna šema završena, čeka se odobrenje Kabineta Irana - vladinog tela koje se sastoji od raznih ministara i drugih zvaničnika koje bira predsednik.

Iako ministar nije precizirao tačnu šemu cena, on je izjavio da cena zavisi od tržišnih faktora kao što su cena goriva u Persijskom zalivu.

Šef iranskog sindikata za električnu energiju, Ali Bakši, je ranije predložio cenu od 0,07 dolara po kilovat satu za rudare kriptovaluta. Struja u Iranu je trenutno veoma jeftina zbog vladinih subvencija, jedna kilovat sat truje trenutno košta 0,07 dolara, pri čemu je snaga jeftinija u 

poljoprivrednom i industrijskom sektoru.

Da bi se ova cena stavila u kontekst, portparol Ministarstva za energetiku je ranije izjavio da poizvodnja jednog bitkoina (BTC) koristi oko 1.400 dolara u državnim subvencijama.

Fajnenšal Tribjun izveštava da rudarenje jednog bitkoina navodno troši struje koliko 24 zgrade u Teheranu za godinu dana.

Današnja vest je usledila posle najave Centralne banke Irana (CBI), u kojoj je guverner Abdul Hemati tvrdio da CBI planira da odobri rudarenje kriptovaluta.

Slično današnjim  izjavama ministra energetike, Hemati je rekao da će planirani zakon zahtevati od kripto rudara u Iranu da poštuju cenu el. energije za izvoz, umesto da dozvoli rudarima da koriste jako subvencionisanu unutrašnju energetsku mrežu.

Zamenik predsednika Uprave carina Islamske Republike Iran Džamal Arunagi je danas objavio da agencija još nije izdala dozvole za uvoz rudarske opreme za kriptovalute. Iako postoji tarifna šema, konačna odluka o izdavanju dozvola čeka odobrenje vlade.