Iran je potvrdio da nastavlja sa kreiranjem sopstvene državne kriptovalute kako bi zaobišao sankcije SAD-a, prenose lokalni mediji Press TV 25. jula.

Alireza Daliri, zamenik za menadžment i investicije u Direkciji za naučna i tehnološka pitanja, izjavio je da su planovi za stvaranje funkcionalne digitalne valute već na dnevnom redu.

"Pokušavamo da pripremimo teren za korišćenje digitalne valute u zemlji", rekao je Daliri za ISNA, nastavljajući:

"Ova valuta bi olakšala transfer novca (od i do) bilo kog mesta u svetu. Osim toga, može nam pomoći u vreme sankcija."

Tehnički podaci o nacionalnoj kriptovaluti ostaju nepoznati, dok bi nacionalni šifrovani ključ za domaći bankarski sistem mogao videti uvođenje u roku od tri meseca nakon “peglanja” bilo kakvih nedoslednosti.

Priče o tome da Iran pokreće nacionalnu kriptovalutu javile su se nekoliko meseci ranije, dok je povratak američkih sankcija doveo do povećanih zahteva za preventivnim merama.

Vlasti u zemlji ranije su se izjasnile protiv javnih kriptovaluta kao što je bitkoin (BTC), a u aprilu su u potpunosti zabranile bankama da se bave njima.

Kao i Venecuelin državni Petro, ​​izgleda da Iran želi da iskoristi blokčein tehnologiju za zaobilaženje izazova, uključujući i potpunu zabranu nabavke američkih dolara od avgusta.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić