Iran će možda predstviti svoju državnu kriptovalutu na konferenciji o elektronskom bankarstvu i platnim sistemima u Teheranu ove sedmice, izvestila je 27. januara Al Jazeera.

Iran, koji se suočio sa novim sankcijama SAD-a od novembra, ranije je planirao da koristi finansijske alate bazirane na blokčeinu kao način da zaobiđe ograničenja svog ekonomskog rasta.

Iako je digitalna valuta izdata od strane centralne banke (CBDC), koja bi mogla biti podržana rijalom, smatralo se da bi Teheran mogao stvoriti alternativu za SWIFT, globalni sistem poravnanja kome neke iranske banke ne mogu pristupiti.

Izvori i dalje nisu sigurni da li će doći do tako velike implementacije, ali više lokalizovana upotreba digitalne valute, kao što su potrošačka plaćanja, je verovatna opcija.

"One zasigurno ne mogu zameniti bitkoin zbog svoje centralizovane prirode, ali njihovo postojanje je bezopasno", izjavio je za Al Jazeeru Jašar Rašedi, blokčein developer u iranskoj firmi Radfa. Rašedi je dodao:

“Iako CBDC-i nikada ne pronađu široko rasprostranjenu svakodnevnu upotrebu u široj javnosti, oni bi mogli ponuditi neke nove mogućnosti startapima i programerima koji su pre njih morali da rade sa API-ma centralizovanih banaka.”

Iran je jedna od nekoliko država koje žele da pokrenu centralizovane digitalne valute, neke od njih takođe ciljaju na sankcije SAD.

Ruski projekat, kripto rublja, udaljen je nekoliko godina od finalnog proizvoda, izjavio je ranije ovog meseca vladin zvaničnik. Digitalna valuta Venecuele, petro, ​​već cirkuliše, ali se suočila sa višestrukim optužbama za nelegitimnost i vlastite sankcije.

Prema potpisniku nedavnog sporazuma između Irana, Rusije i Jermenije, koji se bavi blokčeinom, Iran je već razvio blokčein metod koji će zameniti SWIFT.

"Prema našim informacijama, trenutno je u toku aktivan razvoj iranske verzije SWIFT-a", rekao je Juri Pripačkin, šef ruske asocijacije za kripto industriju i blokčein, prenosi Al Jazeera.

U decembru su američki zakonodavci upozorili da bi na isti način sankcionisali bilo koji oblik kripto rijala.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić