Iranski Nacionalni centar za sajber prostor otkrio je da je državni plan za kriptovalute spreman, javlja lokalni mediji Financial Tribune 25. avgusta.

Prema članku, projekat nacionalne digitalne valute razvijen je na osnovu uputstava predsednika Irana Hasana Rohanija.

Saed Mahdioun, zamenik direktora zaduženog za izradu propisa za vrhovno iransko veće za sajber prostor, navodno je otkrio lokalnoj novinskoj agenciji IBENA da je inicijativa za uvođenje nacionalne kriptovalute aktivno pokrenuta od strane iranskog sajber orkuženja.

Mahdioun je takođe izjavio da će državni organi uskoro ukloniti postojeću neizvesnost oko kriptovaluta, s obzirom da će centralna banka Irana predstaviti svoj zvaničan stav o ovom pitanju krajem septembra.

Trenutno, iranske banke i kreditne institucije zabranjuju operacije kriptovalutama, poštujući zabrinutost zbog pranja novca koji su prvi put pokrenuti u decembru 2017. godine.

Kao što je ranije izveštavao Cointelegraph, Iran je potvrdio da će stvoriti svoj vlastiti državni token kako bi izbegao predstojeće sankcije SAD-a, kao i "olakšao prenos novca" u i iz bilo koje zemlje sveta.

Podsećajući na praksu Venecuele, čija je vlada predstavila prvi nacionalnu kriptovalutu petro u februaru ove godine, vlasti u Iranu gledaju u blokčein tehnologiju kako bi zaobišle izazove unutar zemlje, uključujući potpunu zabranu sticanja američkih dolara koja je usvojena početkom avgusta.

Cointelegraph  je 7. avgusta objavio da je iranska pretnja kripto softverskih virusa u porastu i da će se dalje razvijati u sadašnjem geopolitičkom okruženju. Prema izveštaju svetske konsultantske kompanije Accenture, otkriveni softverski virusi "mogli su da budu kreirani od strane vladajućih aktera ili iranskih kriminalaca."

 

Pripremio: Nikola Tasić