Iranski predsednik je predložio stvaranje muslimanske kriptovalute kao jednog od niza sredstava za suočavanje sa ekonomskom dominacijom Sjedinjenih Država.

Govoreći na islamskoj konferenciji u Maleziji 19. decembra, iranski predsednik Hasan Rohani pozvao je muslimanske narode da ojačaju finansijsku i trgovinsku saradnju i da smanje svoje oslanjanje na američki dolar, navodi se u izveštaju agencije Asošijetid Pres (AP).

Nova muslimanska kripto valuta koja će se suočiti sa „ekonomskom hegemonijom SAD-a“

Dok je Rohani tvrdio da su američke ekonomske sankcije "glavno oruđe dominirajuće hegemonije i maltretiranja" drugih naroda, Rohani je predlagao uspostavljanje posebnog bankarskog i finansijskog sistema među muslimanskim državama koje koriste lokalne valute za trgovinu. Lokalni izveštaji potvrđuju da je Rohani kao deo napora predložio stvaranje kriptovalute.

Kako prenosi AP, Rohani je rekao:

„Muslimanski svet bi trebalo da kreira mere kako bi se spasio od dominacije američkog dolara i američkog finansijskog režima.“

Malezija podržava ideju iranskog predsednika da stvori alternativu američkom dolaru

Konferenciji su takođe prisustvovali lideri velikih muslimanskih zemalja, uključujući Tursku, Katar i domaćina Maleziju, dok su se Saudijska Arabija i Pakistan povukli sa konferencije.

Ideja iranskog predsednika se, kako se izveštava, do sada susrela sa podrškom samo Malezije, pošto je predsednik zemlje Mahathir Mohamad podržao inicijativu, kako prenosi lokalna publikacija Free Malaisia Today. Zvaničnik je napomenuo da je ovo prvi put da Iran i Turska razmatraju priliku da stvore alternativu američkom dolaru. Rekao je:

„Možemo koristiti sopstvene valute ili zajedničku valutu.“

U međuvremenu, turski predsednik Redžep Taip Erdogan očigledno je kritikovao Organizaciju islamske saradnje, tvrdeći da platforma koja povezuje muslimanski svet zajedno pokazuje "nedostatak primene". Erdogan je takođe naglasio da se muslimanske zemlje moraju usredsrediti na islamsko finansiranje i predložio uspostavljanje posebne radne grupe.

Ostale zemlje pokušavaju zaobići američke sankcije kriptovalutama

Mnoge svetske jurisdikcije razmatrale su stvaranje kriptovalute kako bi se izbegle sankcije od strane SAD-a do danas. Kako je Cointelegraph izvestio krajem septembra, vlasti u Severnoj Koreji objavile su nameru da izdaju digitalnu valutu, a eksperti veruju da ova inicijativa ima za cilj da pomogne zemlji da zaobiđe sankcije od strane SAD-a.

U međuvremenu, Venecuela je očigledno jedan od najpopularnijih primera zemalja koje pokušavaju da zaobiđu američke sankcije koristeći sopstvenu kriptovalutu. Pokrenuta u februaru 2018. godine, Petro je postao prva nacionalna kriptovaluta koja se bavi naftom.