Iransko Ministarstvo industrije, rudarstva i trgovine izdalo je preko 1.000 dozvola za rudarenje kriptovaluta domaćim operaterima.

Prema izveštaju koji su iranski referentni mediji za bankarski i ekonomski sistem (IBENA) objavili 24. januara, član komisije za verifikaciju informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT), Amir Hosein Saidi Nai, obavestio je javnost o broju izdatih licenci.

Objasnio je da pre pokretanja operacija za rudarenje u zemlji preduzetnici moraju da podnesu zahtev za licencu, dodajući da je vlada do sada izdala preko 1.000 dozvola, a nekoliko rudarskih farmi je već pokrenulo rad. Nai je procenio da će, ukoliko lokalni rudarski sektor funkcioniše u punom kapacitetu, doneti 8,5 milijardi dolara lokalnoj ekonomiji.

Uloga rudarenja u iranskoj ekonomiji

Ekonomske sankcije Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja žestoko su pogodile iransku ekonomiju. Nai je rekao da je zemlji potrebna razmena deviza i da digitalna valuta može pomoći olakšanju trgovine tokom uvoza deviza, kao i da se koristi za suzbijanje ekonomskih sankcija.

Zvaničnik je objasnio da Organizacija ICT Guild-a trenutno radi na poboljšanju uslova iranskog rudarenja kriptovalutama. Nada je da će lokalna rudarska aktivnost doživeti renesansu promenom cene električne energije i jačanjem saradnje između lokalnih rudara kriptovaluta i elektrana na gas.

Iran ima neke od najnižih cena el. energije na svetu od 0,007 dolara po kilovatsatu. Međutim, nedavni nedostatak el. energije i nestanci naveli su regulatore da preuzmu aktivniju ulogu u upravljanju snabdevanjem električnom energijom u zemlji i stoga strogo pristupe rudarenju kriptovaluta.

Rast rudarenja kriptovaluta u Iranu je doveo do toga da je vlada značajno povećala tarife za struju u sektoru sa gore spomenutih 0,007 dolara na 0,07 dolara na sat - istu cenu kao za izvoz struje.

Iranska policija je u avgustu 2019. godine uhapsila krijumčare neregistrovanih mašina za rudarenje kriptovaluta. Kako je Cointelegraph izvestio prošlog novembra, vlasti zemlje otišle su toliko daleko da su ponudile bogatstvo svima koji prijave neovlašćene rudarske operacije u zemlji.