Iranska vlada će prekinuti snabdevanje električne energije za kripto rudarenje dok se ne odobre nove cene energije, navodi se u izveštaju lokalne novinske agencije Iran Daily 24. juna.

Mustafa Ražabi Mašadi, zvaničnik u iranskom ministarstvu energetike, navodno je otkrio da je zemlja zabeležila porast potrošnje električne energije od 7% na mesečnom nivou zaključno sa 21. junom 2019. godine.

Ražabi je naglasio neobičnu prirodu ovog rasta, za razliku od sličnih vremenskih perioda u proteklim godinama, otkrivajući da je elektroenergetska mreža zemlje očigledno postala nestabilna.

Prema rečima zvaničnika, iransko ministarstvo energetike smatra da je porast izazvan sve većim brojem aktivnosti vezanih za kripto rudarenje u zemlji, dodajući da će država preduzeti neophodne mere za sprečavanje problema vezanih za energiju.

Ražabi je navodno izjavio da će kripto rudari "biti identifikovani i da će im biti smanjena električna energija", dok vlada ne odobri nedavni predlog ministarstva za promenu cena za operacije kripto rudarenja. Ražabi je naveo da će vlast morati da sprovede takvu akciju, jer je trenutna preterana potrošnja električne energije “uzrokovala probleme drugim korisnicima”.

Zamenik ministra energetike Irana je 9. juna zatražio da se računi za električnu energiju za rudare obračunaju u skladu sa realnim cenama ili istim stopama utvrđenim za izvoz električne energije.

Iran, zemlja koja je navodno profitirala od kripto rudarenja uprkos opadajućem tržištu u 2018-oj godini, plaća oko milijardu dolara subvencija godišnje kako bi premostila jaz u stvarnim troškovima električne energije i onoga što potrošači plate, popust koji su koristili rudari kriptovaluta usred ekonomske krize i sankcija.

Stav zemlje prema kripto rudarenju bio je u velikoj meri pozitivan od septembra 2018. godine, pri čemu su vlasti prihvatale kripto rudarenje kao industriju.