Zamenik ministra energetike Irana izjavio je da račune za električnu energiju za rudare digitalnih valuta treba izračunati u skladu sa realnim cenama, izvestio je 9. juna iranski ekonomski dnevni list Financial Tribune.

Zamenik iranskog ministra za energetiku, Homajun Haeri, izjavio je da račune za električnu energiju za aktivnosti rudarenja kriptovaluta treba obračunavati prema istim stopama utvrđenim za izvoz električne energije. Vlada navodno isplaćuje skoro 1 milijardu dolara subvencija godišnje kako bi premostila jaz u stvarnim troškovima električne energije i onoga šta potrošači dobijaju, piše Financial Tribune.

Kako je saopšteno u decembru prošle godine, Iranci su profitirali od rudarenja digitalnih valuta uprkos padu kripto tržišta i fluktuacijama nacionalne valute uzrokovane pojačanim sankcijama od strane SAD-a.

Iran je pokazao pozitivan stav prema kripto rudarenju prošlog septembra, kada su neka od najznačajnijih vladinih tela - uključujući Ministarstvo za informacione i komunikacione tehnologije, Centralnu banku, Ministarstvo energetike i druge - prihvatile kripto rudarenje kao industriju.

U to vreme, sekretar iranskog Vrhovnog saveta za sajber prostor je naveo da je iranski Nacionalni centar za sajber prostor razvio platformu za regulaciju rudarenja kriptovaluta, dok su nadležni organi razmotrili razvoj regulatornog okvira vezanog za kripto rudarenje.

U nastojanju da stekne ekonomsku stabilnost u zemlji, iranska vlada razmatra i lansiranje sopstvene kriptovalute podržane od strane države. U avgustu prošle godine, iranski Nacionalni centar za sajber prostor otkrio je da je nacrt kripto projekta koji je podržala vlada, spreman, prema uputstvima iranskog predsednika Hasana Rohanija.

Nedavna Cointelegraph analiza istraživala je promene stavova vlade prema kriptovalutama, kao i kako utiče na iranske kripto korisnike.