Sa bliskog istoka dolaze lepe vesti za korisnike bitkoina, iranska vlada planira implementaciju nove infrastrukture za korisnike bitkoina u Iranu.

Tenzije između Irana i SAD

Poznato je da se bitkoin popularizova u zemljama zapada, ali kako rastu tenzije između Irana i SAD-a, privi razvijaju strategiju kojom bi uključili bitkoin u svoj sistem. Iran i SAD trenutno imaju ozbiljne poteškoće u međusobnim odnosima, dok je Donald Tramp sporazum sa Iranom nazvao "najgorim poslom ikada".

Islamska republika i dalje pati od međunarodnih sankcija koje imaju ozbiljnog uticaja na nekoliko njenih privrednih sektora uključujući i finansije, energetiku i pomorsku industriju. Međunarodne sankcije takođe imaju uticaj i na sposobnost građana Irana da koriste platfome za plaćanje putem interneta, kao što su PayPal, Venmo i Braintree.

Shodno tom problemu, iranska vlada je našla načina da se nosi sa datim poteškoćama, a rešenje je videla u implementaciji bitkoina kao glavnog oblika internet plaćanja. Jedna od prednosti bitkoina je činjenica da on predstavlja decentralizovanu valutu koja se ne može kontrolisati jednim centralnim identitetom kao što je korporacija ili vlada; tako da zemlje nisu u mogućnosti da sankcionišu isplate.

Sa bitkoinom građani Irana mogu lako da zaobiđu ekonomske sankcije i sa njim stiču mogućnost sprovođenja međunarodnih poslova.

Bitkoin infrastruktura za Iran

Implementacija bitkoina u iranskoj ekonomiji predstavlja ogromnu prekretnicu za kriptovalute. To znači da vlada sada može da otvori svoja vrata za unapređivanje u oblastima plaćanja i valuta.

Prema izveštajima, iranska vlada je već sprovela istraživanja o mogućim koristima koje bitkoin može da donese po njenu ekonomiju.

Amir Hosein Dave, zamenik ministra za informacione i komunikacione tehnologije Irana, je izjavio:

"Ministarstvo komunikacija i informacionih tehnologija  je već sprovelo brojne istraživačke studije u sklopu napora za pripremu infrastrukture potrebne za korišćenje bitkoina unutar zemlje."

Dave je dodao da aktivnosti bitkoina uključuju stvaranje novca, tako da Centralna banka Irana mora da odredi osnovna pravila i nadzire povezane aktivnosti, u protivnom će to poremetiti ekonomski ciklus. Iran je trenutno na ivici stvaranja odgovarajuće infrastrukture ne samo za bitkoin, već i za druge kriptovalute.

Kada se ovaj projekat završi, oni će biti pravilno integrisani i regulisani. Nakon što je ekonomija Irana u velikoj meri platila ceh sankcija, stručnjaci veruju da će bitkoin i druge digitalne valute znatno pomoći iranskoj ekonomiji da se vrati na pravi put.


 

Pripremio: Miodrag Radonjić