Univerzitet u Dablinu udružio se sa tehnološkom kompanijskom mrežom Technology Ireland ICT Skillnet kako bi stvorio prvi master program iz blokčein tehnologije. Nova obrazovna sertifikacija objavljena je 29. maja u Odeljenju za poslovanje, preduzetništvo i inovacije irske vlade.

“Master iz blokčeina: Tehnologija distribuiranog registra” diploma je kulminacija nastojanja ICT Skillnet-a da identifikuje veštine koje treba da nauče blokčein inženjeri, uz pomoć blokčein obrazovnog haba Blockchain Ireland.

Kurs je sproveden na internetu kao dvogodišnji vanredni kurs, koji će početi sa svojom prvom grupom studenata u septembru 2019. Kurs je namenjen IT profesionalcima koji rade u Irskoj, po mogućnosti sa stepenom obrazovanja 8 (2.2) ili viši u kompjuterskim naukama, računarstvu, računarskim aplikacijama ili srodnoj disciplini.

Dejv Finan, menadžer za mreže Technology Ireland ICT Skillnet-a, komentarisao je:

“Ovaj novi master će pružiti pravu priliku da naši već odlični IT profesionalci nadograde svoje znanje, pripremajući ih za poslove budućnosti. Sinergija između industrije i obrazovanja znači da će ovi stručnjaci imati praktične alate potrebne da bi se prednosti blokčein tehnologije uvele u različite sektore.”

Otvaranje novog master programa odvijalo se tokom Irske blokčein nedelje, vladine kampanje za podizanje svesti i podršku za sektor blokčeina u Irskoj.

Prošlog leta, IDA Ireland, agencija odgovorna za privlačenje stranih direktnih investicija, započela je kampanju za promovisanje razvoja blokčein industrije u zemlji. Sa korporativnom kamatnom stopom od 12,5%, Irska se poslednjih godina etablirala kao pogodna jurisdikcija za tehnološke kompanije.

Kao što je nedavno objavio Cointelegraph, američki Univerzitet Ivy League u Pennsilvaniji (UPenn) objavio je da nudi onlajn program za finteh, koji uključuje teme o blokčein tehnologiji i kriptovalutama.

 

Pripremio: Nikola Mosurović