Američka služba poreske uprve (IRS) sastavila je tim od 10 osoba za istragu međunarodnog kriminala, kao i pronalaženje utajivača poreza koji su koristili kriptovalute, objavio je Blumberg u četvrtak, 8. februara.

Šef Sektora za kriminalistiku IRS-a Don Fort izjavio je da će tim srađivati sa agencijom za međunarodni kriminal kako bi istražio nelicencirane menjačnice:

"Moguće je koristiti bitkoin i druge kriptovalute na isti način kao i račune stranih banaka kako bi se olakšala utaja poreza."

Prema tvrdnji Fort-a, fokus grupe je za sada na tome kako korisnici kriptovaluta menjaju svoju fiat valutu u kriptovalutu.

"Znamo da želite u određenom trenutku da izvučete svoj novac."

U martu 2014. godine, IRS je započeo izdavanje smernica za oporezivanje kriptovaluta, koje su tretirali kao imovinu koja je imala kapitalne dobitke ili kapitalne gubitke u poreske svrhe. Međutim, samo 802 osobe popunile su prijave za dobitke ili gubitake ostvarene preko kriptovaluta za svoje poreze u 2015. godini.

IRS se ove godine suočava sa preprekama pokušavajući da dobije pristup (putem sudskog naloga) korisničkim informacijama na menjačnici kriptovaluta Coinbase. Njihov osnovni zahtev za evidenciju od preko 500.000 korisnika su odbili sudovi i smanjili na samo 14.000 korisnika koji su navodno imali visoku trgovinsku aktivnost od preko 20.000 dolara.

Coinbase je njihovu delimičnu pobedu video kao postavljanje presedana za poslove naplate poreza između državnih organa i menjačnica kriptovaluta koje su posvećene zaštiti privatnosti korisnika.

Expert blog Cointelegraph-a objavljen u decembru 2017. godine, predstavio je mogućnost poreske amnestije za one koji nisu prijavili dobit od zarade od digitalnih valuta, slično IRS programu za prikupljanje prihoda od neotkrivenih ofšor računa.


 

Pripremio: Nikola Mosurović