Pre 6 meseci bilo je dosta vesti o tome kako kompanije žele da integrišu bitkoin platni sistem. Međutim, pri velikoj brzini razvoja kriptovalutnog ekosistema, stvari su se dramtično promenile.

Sada, imamo dosta kompanija koje ili beže od bitkoina ili ga u potpunosti prihvataju. Majkrosoft je nedavno objavio da će nakon 3 godine prestati sa prihvatanjem bitkoina. Ipak, ostaju rezervisani u svojoj poziciji nakon što su preduzeli sopstvene korake da: "omoguće uplate manje količine bitkoina od strane kupaca."

Steam, platforma za igrice, takođe je ukinula opciju upotrebe bitkoina kao sredstva plaćanja početkom decembra prošle godine. Njihova odluka je usvojena konsenzusom, navodeći kao razlog za to visoke naknade i neverovatnu volatilnost kao glavni problem.

Ovo ne uključuje samo one izvan kripto tržišta, na primer, Severno-američka bitkoin konferencija koja treba biti održana u Majamiju sledeće nedelje, više ne prihvata bitkoin za last-minute karte.

Sporo i skupo

Setimo se da je bilo dosta negativnog pogleda na transakcijske naknade na bitkoin mreži koje su vredele  tada oko 2 dolara, a sada od kada je ta cena oko 20 dolara ljudi su počeli da gledaju na bitkoin kao na nešto drugo osim same digitalne valute.

Severno-američka bitkoin konferencija je izjavila na svom veb sajtu  da zagušenje mreže kao i ručna obrada utiču na njihovu odluku da prestanu da prihvataju plaćanje u kriptovalutama.

"Mi imamo, i uvek ćemo, prihvatati kriptovalute za naše konferencije, do 14 dana pre događaja." - naveli su organizatori. "Usled ručnog unosa podataka na naše platforme za kupovinu karata kad se plaća kriptovalutom, odlučujemo da onemogućimo plaćanje bitkoinom za last-minute prodaje zbog nepoznatog roka pristizanja sredstava."

Digitalno zlato

Čini se sasvim moguće da možemo povezati promenu bitkoina u kategorizaciji kada se SegWit2x nije usvojio (pokrenuo) i time dao podstrek bitkoinu koji je godinu završio 13 puta jači u odnosu na početak 2017. godine.

Bitkoin je imao problema kod svog definisanja, da li je on digitalna valuta ili pak digitalno zlato, a zahvaljujući prirodi kriptovalute, on je definisan demokratski prateći krah SegWit2x iz nekoliko razloga.

Mislilo se da će SegWit2x pomoći u smislu manjih troškova i bržeg potvrđivanja na mreži, ali ipak bitkoinova vrednost kao čuvara iste (funkcija novca - čuvar vrednosti) bi verovatno pretrpela udarac.

Sa interesom da se bitkoin uvodi u mejnstrim prihvatanje kao digitalna valuta koja je nalik imovini i čija vrednost raste brzo, njegova zajednica je bila krajnje pronicljiva da vidi da se on polako približava nečemu zvanom - digitalno zlato.

Ne za stalno

Veoma interesantna priroda bitkoinove evolucije znači da bi i dalje mogao postati veoma korisna i održiva valuta ukoliko zajednica tako odluči. Najnovija promena koja bi trebalo da se implementira je Lighting Network. Ona bi u velikoj meri mogla pomoći pri problemu skaliranja.

Lighting Network bi primenila implementaciju pametnih ugovora (smart contract) u samu bitkoin mrežu koja bi otvorila privatne kanale plaćanja izmedju jednog korisnika (peer-a) i svih ostalih korisnika (peer-ova) koji posluju sa njim. U dodatku prema svim privatnim platnim kanalima čiji su oni deo, svaki peer će imati jedan otvoren kanal prema bitkoinovom blokčeinu.

 

 

Pripremio: Bojan Zečević