U korak sa Rusijom i Dubaijem, Izrael razmišlja o ponudi nacionalne kriptovalute - digitalnog šekela, koji bi vredeo koliko i tradicionalni šekel.

Prema izvorima bliskim Ministarstvu finansija, crno tržište Izraela je oko 22% bruto domaćeg proizvoda zemlje. Digitalna valuta, registrovana kod vlade Izraela, učinila bi manje mogućim transakcije na crnom tržištu.

Pored toga, vlada razmatra zakonodavstvo koje bi značajno smanjilo količinu fizičkog novca u privredi. Na primer, jedan predlog bi bio zakon protiv isplate zarada u gotovini.

Međutim, proces stvaranja digitalnog šekela tek počinje. Vlada je ponudila "Predlog zakona o ekonomskim aranžmanima", koji bi, ako se usvoji, stvorio poseban panel za Banku Izraela da razmotri stvaranje digitalnog šekela.

Dodatni zakoni o fiat novcu rezultat su neuspeha Kneseta da pre dve godine donese zakone istog imena. Pritisak za usvajanje digitalnih valuta je visok, a na to ukazuju najnoviji komentari izraelskog premijera.

Colu, aplikacija za blokčein novčanik sa sedištem u Izraelu, pomaže izraelskoj vladi u tom poduhvatu. Mark Smargon, potpredsednik Blockchain Colu-a, izjavio je za Cointelegraph:

"Izraelski regulatori već neko vreme posmatraju digitalne valute, čak smo i bili deo ovog razgovora. Ako ova inicijativa postane stvarnost, Colu će rado sarađivati... kao što verujemo da su digitalne valute budućnost novca."


 

Pripremio: Nikola Mosurović