Izraelski sud presudio je u korist kompanije za rudarenje bitkoina (BTC) nakon što je lokalna banka zatvorila njen račun zbog sumnje da se radilo o pranju novca, prenosi izraelski medij Calcalist 17. marta.

“Israminers”, koja je tužila banku Igud (Union banka Izraela doo) u maju 2018. godine, suočila se sa problemima sa novčanim tokovima zbog blokiranja depozita od strane banke koje je, kako je navedeno, protivno njenoj politici poslovanja.

Nakon dugotrajnog žalbenog postupka, sudija Okružnog suda u Tel Avivu je tvrdio da je politika banke za klijente koji posluju sa kriptovalutama preopširna i da ne uključuje automatsko odbijanje.

"Verujem da je politika koja ne pravi razliku između različitih vrsta aktivnosti, obima aktivnosti i različitih tipova klijenata - u oblasti digitalnih valuta - nerazumna", rekao je sudija Limor Bibi.

U isto vreme, međutim, Bibi je rekao da banke imaju prava da odbijaju depozite koji potiču od trgovine kriptovalutama.

Ova epizoda nastavlja sa krpljenjem regulative vezane za kripto trgovanje, jer utiče na nasleđeni bankarski sistem. Kako je izvestio Cointelegraph, razne banke ne uslužuju firme i privatne investitore koji trguju kriptovalutama.

Često je neprijateljski stav suprotan drugim aktivnostima u istoj banci: Barclays sa sedištem u Velikoj Britaniji, na primer, takođe je zatvorio račune pre nego što je razvio saradnju sa Coinbase-om kako bi ubrzao uplate i isplate.

U slučaju Union banke, čini se da su viši rukovodioci imali koristi od saznanja o ovom mladom sektoru, nakon što je lokalni startap Bit2C održao seminar prošlog novembra.

Ranije ovog meseca, jedan od komiteta izraelskog regulatora za hartije od vrednosti izdao je konačne preporuke za upravljanje kripto ekonomijom, nešto što bi moglo da dovede do toga da tretman banaka bude više ujednačen u budućnosti.

„Komitet preporučuje razmatranje prilagođavanja postojeće regulative kako bi se stvorila pogodnija regulatorna infrastruktura za ovu trgovinsku aktivnost kako bi se bolje nosili sa rizicima koji nastaju u ovoj aktivnosti“, objašnjava prateći izveštaj.