Uprava za tržište kapitala, osiguranje i štednju (odeljenje izraelskog Ministarstva finansija (MF)), želi da ubrza proces nabavke licenci za blokčein i finteh kompanije u zemlji.

Izraelsk Calcalist je izvestio o razvoju događaja 19. avgusta. Prema njihovom izveštaju, vlast je pokrenula namenske timove, od kojih su neki specijalizovani za blokčein kompanije.

Prema izveštaju, vlast se nada da će podstaći lokalnu konkurenciju licenciranjem više finteh kompanija. Moše Barkat, koji je postavljen kao nadzorni organ u ovom odeljenju 2018. godine, je primetio: 

“Poslovne i tehnološke inovacije i odnos sa sektorom su osnovni principi koji rukovode odeljenjem u njegovom radu. Odeljenje se redovno bavi licenciranjem i regulativom finteh kompanija, uključujući digitalna osiguravajuća društva, P2P platforme i kreditore, digitalne novčanike, finteh kompanije zasnovane na blokčeinu i druge pružaoce usluga plaćanja.”

Pored toga, preliminarno istraživanje izraelske Agencije za hartije od vrednosti je pokazalo da bi desetine kompanija, u najmanju ruku, moglo da dobije radnu dozvolu u Izraelu, uz minimalne izmene njihovih poslovnih modela ili tehnologija.

Zagovornici bitkoina optužuju izraelske banke

Kao što je ranije objavio Cointelegraph, neprofitna Izraelska asocijacija za bitkoin je navodno pokrenula zakonsku peticiju kako bi Banka Izraela obelodanila politike lokalnih banaka koje se odnose na kriptovalute. Neimenovani investitor u kriptovalute je pokrenuo tužbu protiv izraelske banke Hapoliam, pošto oni nisu želeli da prihvate novčane depozite koji su generisani ulaganjem u bitkoin (BTC).

Advokat Lior Lahav je naglasio da je ovo bankarsko pitanje koje pogađa desetine hiljada investitora u zemlji:

“U Izraelu postoji više od 700.000 investitora u bitkoin koji se suočavaju sa istim problemom sa svojim banakama [...] 99% njih su obični ljudi koji su uložili u stvar koja je u potpunosti legalna.”