U videu objavljenom u utorak, izraelski premijer Bendžamin Netanijahu naveo je da će poslovanje tradicionalnih banaka postati zastarelo i da bi moglo biti zameljeno bitkoinom. Svoju tvrdnju zasniva na prirodi blokčein tehnologije (od poverenja) i na bitkoinovom kontinuiranom rastu ove godine.

U videu, Netanijahu je samouvereno naveo da će banke na kraju postati zastarele i da će biti zameljene, mada kada i šta će ih zameniti tačno ostaje da se vidi:

"Da li je sudbina banak da će eventualno nestati na kraju? Da, odgovor je da. Da li treba to sutra da se desi? I da li to treba da uradimo preko bitkoina? To je pod znakom pitanja."

Premijer Izreale je govorio u ulozi banaka, objašnjavajući da su one stvorene i nastavljaju da postoje da bi obezbedile validnost i sigurnost transakcija između dve strane. Banke, da ne pomenem vlade, nastavljaju kontrolu kako se novac troši i nastavljaju da ubiraju benefit od takve vrste kontrole, na teret strana koje vrše transakcije.

Blokčein, tehnologija na kojoj počivaju kriptovalute, čini mogućim da ljudi vrše transakcije među sobom direktno. Decentralizovana tehnologija pre nego centralizovana institucija, omogućuje da transakcije među korisnicima budu validne i sigurne.

Netanijahu priznaje značaj bitkoina

"Istina iz ovoga što sam upravo rekao je ono što pomera bitkoin ka gore."

Međutim, premijer je takođe izrazio sumnju u sposobnost bitkoina da nastavi sa ovakvom zapanjujućom stopom rasta, navodeći:

"Ne postoji ništa kao ovo, nastavak rasta po ovoj stopi nije moguć."


 

Pripremio: Bojan Zečević