Najveća izraelska kompanija za prevoz tereta Zim otvorila je svoju blokčein platformu za elektronske račune (eB/Ls) za sve klijente u odabranim trgovinama, prenosi TradeWinds 14. januara.

Nakon uspešnog pilot programa svoje eB/Ls blokčein platforme koja je trajala više od godinu dana, firma za transport je tvrdila da blokčein ne samo da može da zameni postojeće procese koji se vode na papiru, već može i da poboljša tok posla putem e-pošte, faksa, i drugih kanala.

Prema izveštaju TradeWinds-a, dve nedavne transakcije na platformi uspešno su realizovane za manje od dva sata – za razliku od višednevnih ili višenedeljnih procesa – sa elektronskim teretnim listovima koji se dostavljaju preko sistema zasnovanog na blokčeinu.

Kao deo Zimove nove inicijative, trgovine bazirane na blokčeinu biće otvorene za sve kupce, sa fokusom na azijske, južnoafričke, severnoameričke i mediteranske zemlje tokom prvog kvartala.

Ejal Ben-Amram, glavni informacioni službenik Zima, izjavio je da je maksimalna digitalizacija deo strategije kompanije.

Prema dobavljaču podataka o transportu Alphaliner, Zim je trenutno rangiran kao 11. najveći operater u svetu po godišnjoj količini prevezenog tereta.

Prošle godine, podružnica velikog operatera luke Ujedinjenih Arapskih Emirata, Abu Dabi luke, lansirala je međunarodni pilot projekat sa lukom Antverp kako bi osigurala bolji nadzor tereta i poboljšala trgovinski tok i lanac snabdevanja između U.A.E. i Belgije.

U septembru 2018. godine, glavni operater luke u Velikoj Britaniji, ’Associated British Ports’, potpisao je ugovor sa digitalnim logističkim operatorom ’Marine Transport International’ da razvije platformu baziranu na blockčeinu za logistiku luka kako bi se smanjila količina ručnog upravljanja podacima.

 

Pripremila: Majda Petrović