Profesori Jun Dai i Junsen Vang sa Univerziteta u Sautvesternu fakulteta za finasije i ekonomiju iz Kine veruju da se blokčein tehnologija može iskoristiti za spas milijarde dolara gubitaka usled stvaranja lažnih elektronskih datoteka i neolašćenih izmena informacija u kompanijama.

Potencijalne uštede za kompanije

U poslednjih nekoliko godina, kompanije u različitim industrijama, uključujući zdravstvo, osiguranje i finansije, prijavile su gubitak od više milijardi dolara zbog nepredviđenih internet napada i sigurnosnih prekršaja. Zapravo, prema izveštaju iz 2016. aktivnosti prevara dovele su do gubitka više od 6,3 milijardi dolara za kompanije.

Dai i Vang su napomenuli da su kompanije u prošlosti imale velikih problema sa sofisticiranim sajber napadima i sigurnosnim prekršajima zbog nesigurnih metoda šifrovanja i sigurnosnih mera. Kompanije nisu uspele da osiguraju baze podataka i registre koji čuvaju osetljive podatke.

U istraživačkom radu "Blokčein: Novo rešenje za prevenciju prevara", dvojica profesora sa Univerziteta u Sautvesternu fakulteta za finansije i ekonomiju izjavili su da se bitkoinova osnovna tehnologija, Blokčein, može koristiti kao osnovna infrastruktura za računovodstveni informacijski sistem koji kompanije mogu koristiti za osiguranje podataka unutar transparentnog, efikasnog i nepromenjivog ekosistema.

Decentralizacija je ključna

Ključ za izbegavanje ‘single point of failure’ (SPoF) je decentralizacija, objasnio je Vang. Cointelegraph je ranije objavio da je hakerima praktično nemoguće menjati podatke uskladištene u bitkoin blokovima kao što su transakcije, a kako bi to učinili, hakeri bi morali da preuzmu kompletnu heš snagu na mreži.

Čak i tada nije moguće ponovno izvršiti ili menjati transakcije koje su već poravnate ili zapisane u javni blokčein.

U članku piše:

"Kako bi izbegli SPoF, postupak verifikacije transakcija je kontrolisan sa svih kompjutera, što je bolje od centralizovane kontrole. Kompjuteri zajednički nadziru rad sistema i spečavaju da se informacije u registru ometaju. Zbog te karakteristike, blokčein može efikasno da spreči jednog ili više pojedinaca u koliziji od prevladavajuće kontrole, ili neovlašćenog menjanja ili brisanja službenih računovodstvenih zapisa. "

Blokčein i pametni ugovori

Istraživački rad je dodatno naglasio važnost decentralizacije za sigurnost mreže. Umesto da istraži potencijal privatnih blokčeinova koje istražuju banake i finansijske institucije, koje su stručnjaci i programeri široko kritikovali zbog njihove slabe sigurnosti, dvojica profesora su istakli da je od ključne važnosti za svaku stranku na mreži da verifikuje i odobri unos i procesiranje podataka. Na taj način, mreža može ostati postojana i pružiti transparentan zapis o transakcijama i podacima.

Bitkoinov blokčein je posebno razvijen za rad kao mreža digitalne valute. Neke kompanije, uključujući RSK Labs, razvijaju platforme kao što je Rootstock, što može omogućiti aplikacijama raspodelu pametnih ugovora na vrh bitkoin protokola. Međutim, u ovoj fazi itririjumova mreža može bolje olakšati korišćenje pametnih ugovora za automatizaciju prenosa podataka i za rukovanje velikim količinama podataka.

Budući da sektor blokčeina sazreva, u članku se navodi da će se upotreba pametnih ugovora za sprečavanje prevara i sajber napada intenzivnije istražiti.

"Pametni ugovori koji su kodirani računovodstvenim i poslovnim pravilima mogli bi takođe pružiti efikasnu kontrolu poslovnih procesa kako bi se sprečile prevare. Pametni ugovori mogu biti ugrađeni s naprednim  kriterijumom za kontrolu pristupa koji dopušta samo ovlašćenim korisnicima pravljenje transakcija".