Japanska multinacionalna IT kompanija za  opremu i usluge Fujitsu gradiće međubankarsku platformu za poravnanje koristeći blokčein tehnologiju u sklopu zajedničkog projekta sa devet domaćih banaka, izveštava Cointelegraph Japan u ponedjeljak, 29. oktobra.

U cilju "potvrđivanja održivosti blokčein tehnologije", probni period platformi organizuje Mreža za kliring plaćanja japanskih banaka, poznata i pod nazivom Zengin-Net, potvrđeno je u saopštenje za medije.

Kao deo razvoja, platforma će koristiti neimenovanu "digitalnu valutu" za pravljenje nagodbi.

Prema objavljenom saopštenju, Fujitsu će dodatno iskoristiti P2P platformu za prenos novca koja se razvila u fiskalnoj 2017. godini sa tri vodeće banke za generisanje transfera novca drugim bankama koje će pokrenuti poravnanje međubankarskih transfera sredstava", dodajući:

"Učestvujući u ovom projektu, Fujitsu ima za cilj da uspostavi novu platformu koja koristi najsavremeniju tehnologiju kako bi pomogla u ostvarivanju bezgotovinskog društva".

Kompanija je već neko vreme bila uključena u razvoj blokčein tehnologije, prošle godine su kreirali alat koji olakšava brže transakcije za Hyperledger Fabric. U junu je Fujitsu pokrenuo sistem za skladištenje podataka na bazi blokčeina za tokenizaciju tradicionalnih maloprodajnih promotivnih strategija, kao što su kuponi i kartice lojalnosti.

Japan nastavlja sa različitim bankarskim inicijativama koje se pojavljuju iz vodećih entiteta, a SBI Grupa je ranije ovog meseca započela sa sistemom poravnanja koji koristi ripl (XRP) kao svog posrednika.


 

Pripremila: Majda Petrović