Italijanski Senat odobrio je amandman o regulativi za blokčein sektor, prema izveštaju Cointelegraph Italia od 24. januara.

Amandman, poznat kao "Decreto semplificizioni", odobren je od strane Senata za ustavna pitanja i javne radove 23. januara i navodno predstavlja prvi regulatorni potez u blokčein ekosistemu od strane italijanske vlade.

Amandman sadrži osnovne pojmove kao što su tehnologije bazirane na tehnologiji distribuiranog registra (DLT) i definicije pametnih ugovora, prema javno dostupnom dokumentu na veb stranici Senata.

U dokumentu se takođe navodi da će digitalni podaci na bazi blokčeina da omoguće legalnu validaciju dokumenata u trenutku registracije.

Prateći zeleno svetlo od senatskog odbora, uredba sada zahteva dva usvajanja od italijanskog parlamenta - jedan iz Doma poslanika, a drugi iz Senata Republike.

Law in Progress

Jednom kada uredba postane zakon, tehnički deo zakona se uspostavlja od strane Agencije za digitalnu Italiju, tehničke agencije Predsedništva Veća ministara.

Fulvio Sarzana, blokčein ekspert iz nedavno formirane radne grupe, pokrenute od strane Ministarstva za ekonomski razvoj, komentarisao je ovaj potez, ukazujući na to da Italija pokušava da legalizuje transakcije koristeći tehnologiju distribuiranog registra kako bi se isključila posrednička ili centralizovana institucija za sertifikaciju.

U decembru 2018. godine Italija je ušla na listu od sedam južnih zemalja Evropske unije koje su usvojile deklaraciju u kojoj se traži pomoć u promociji tehnoloških aplikacija u regionu.

Ranije u septembru, Italija je postala 27. zemlja koja je potpisala deklaraciju o stvaranju evropskog Blokčein partnerstva kako bi sarađivala na razvoju prekograničnih digitalnih usluga i poboljšala nivo bezbednosti i standarde privatnosti.

European Blockchain Partnership