Italijanski pružalac poštanskih usluga, Italijanske pošte, pridružio se Hyperledger blokčein zajednici, izveštava Cointelegraph Italia 29. januara.

Hyperledger je kolaborativni projekat na čelu sa Linux fondacijom koja za cilj ima da kreira standarde otvorenog koda za blokčein i tehnologiju distribuiranog registra (DLT). Uključujući nekoliko lidera u industriji, American Express, Cisco, Intel, JPMorgan, Deloitte i Huawei.

Italijanske pošte su u saopštenju za medije navela da je pridruživanje Hyperledger-u konzistentno sa planom razvoja do 2022. Deo plana uključuje sticanje i ubrzavanje novih tehnologija u poslovanju agencije.

Ova najava posebno skreće pažnju na zaštitu podataka, navodeći da je blokčein tehnologija „efikasan odgovor na probleme bezbednosti, transparentnosti, interoperabilnosti i privatnosti“.

Američki gigant za dostavu kurirskih usluga FedEx pridružio se Hyperledgeru u septembru 2018. godine. Izvršni direktor FedEx-a Fred Smit je ranije izjavio da blokčein tehnologija ima „velike implikacije“ na lance snabdijevanja. Smit je izjavio: "Uvereni smo da on ima velike, velike implikacije u lancu snabdevanja, transportu i logistici."

Prošle nedelje, odbor u italijanskom Senatu odobrio je amandman o regulaciji blokčein industrije, koja daje definicije za DLT tehnologije i pametne ugovore. U amandmanu se takođe navodi da će digitalni zapis u bazi podataka na blokčeinu omogućiti legalnu validaciju dokumenata u trenutku registracije.

Nakon odobrenja od senatskog odbora predloženi amandman sada mora da bude odobren od strane Predstavničkog doma i Senata Republike. Jednom kada uredba pređe u zakon, tehničke aspekte zakonodavstva nadgleda Agencija za digitalnu Italiju, koja je u nadležnosti Predsedništva Veća ministara.


 

Pripremio: Nikola Mosurović