Italijanski regulator hartija od vrednosti, Nacionalna komisija za privredna društva i berzu (CONSOB), dodao je kripto-kompaniju Togacoin na svoju crnu listu prevara 28. januara.

Regulator je objavio svoje upozorenje protiv Togacoina zajedno sa sličnim upozorenjima vezanim za binarne opcije kompanije Smart Choice Zone i forex menjačnice  Fx Breeze. Tri firme su dodate na listu upozorenja CONSOB-a zbog neuspeha u dobijanju dozvole za rad u Italiji.

Togacoin-ova veb stranica sadrži “kalkulator prihoda” koji obećava povraćaj od 239% u jednoj godini, 654% povraćaja u tri godine i pismo o namerama (whitepaper) od 33 stranice. Na sajtu se takođe navode planovi kompanije da postane deo "nove generacije rudarskih operacija, koje imaju pogodnu klimu, manje su podložne fluktuacijama cene energije i, konačno, profitabilnije i bezbednije."

Kako je izvestio Cointelegraph u decembru prošle godine, CONSOB je obustavio još dva projekta za navodno nuđenje lažnih šema za kripto investicije. Naime, regulator je suspendovao Bitsurge Token and Green Energy Certificates , koji su navodno projekti prevare iz kompanije Avalon Life, kompanije koja nema sedište u Evropskoj uniji.

Tokom istog meseca, CONSOB je takođe izdao nalog za prekid i odustajanje od kripto projekta Avacrypto. Mesec dana ranije, regulator je poslao slične naloge drugim trima kripto-vezanim kompanijama: Richmond Investing, Cryptoforce i Eagle Bit Trade.

 

Pripremila: Majda Petrović