Drugog septembra, Agenzia delle Entrate - italijanska poreska uprava objavila je dokument pod nazivom – Kupovina i prodaja bitkoina i digitalnih valuta: Razjašnjenje poreskog tretmana. Dokument se odnosi na fiskalni tretman bitkoina i kako PDV treba primeniti na transakcije digitalnih valuta.

U Italiji postoji puno mesta na kojima možete koristiti bitkoine kao metod plaćanja. Od teniskih klubova do molera, od restorana do advokata...možete kupiti sve što vam je potrebno pomoću bitkoina.

Pojedinci koji koriste bitkoine

Dokument precizira različita pravila u zavisnosti od načina korišćenja – drugačije se tretiraju pojedinci i kompanije. Ova rezolucija razjašnjava nedavno postavljene smernice Evropskog Suda Pravde i navodi da transakcije pojedinaca koje nisu izvršene u poslovne svrhe neće biti oporezovane jer ne generišu prihode.

Poslovni konsultant i poreski savetnik, Antonelo Gaviragi, objasnio je za Cointelegraph:

“Ova odluka precizira da pojedinci neće biti oporezovani jer njihove transakcije nemaju špekulativnu svrhu. Međutim, ova interpretacija će biti primenjena ukoliko su u pitanju mali iznosi bitkoina. Prihodi od transakcija pojedinaca će postati podložni oporezovanju ukoliko ukupna vrednost sredstava na računu u 7 uzastopnih dana bude veća od 51.645,69 eura.“

Kompanije koje imaju bitkoine

Kako bi se procenilo koliko kompanija ima bitkoina u vlasništvu na kraju godine, neophodno je uzeti u obzir normalnu vrednost i njihovu cenu u tom trenutku. Iz tog razloga, Gaviragi objašnjava da je ova rezolucija nepravedna prema kompanijama, jer moraju da plaćaju porez na nerealizovane kapitalne dobitke ili gubitke.

On navodi:

“Svi nerealizovani kapitalni dobici ili gubici, koji nastaju zbog razlike između kupovne cene i procenjene vrednosti na kraju godine biće podložni oporezivanju. To je ozbiljan hendikep za kompanije koje imaju bitkoine, jer će morati da plate porez na prihod koji nije realizovan, neć samo procenjen.“