Italijanski regulator za hartije od vrednosti je suspendovao dva projekta koji navodno nude šeme prevarara kripto investicija. Obustava od 90 dana saopštena je u zvaničnoj izjavi na sajtu regulatora, objavljen u ponedeljak 17. decembra.

Italijanska Komisija za kompanije i berze  - odnosno “Commissione Nazionale per le Società e la Borsa (CONSOB)” - je italijanska verzija američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) i predstavlja autoritet vlade koja reguliše italijansko tržište za hartije od vrednosti.

Obe firme koje su suspendovane od strane CONSOB - Bitsurge Token i Green Energy Certificates - su navodno šeme prevara od strane Avalon Life, kompanija koja nema sedište u Evropskoj Uniji. I jednoj i drugoj kompaniji je zabranjeno da pružaju investicije u toku devedeset dana, počevši od 12. decembra, prema dve zvanične rezolucije.

Navodno prevarantska šema Bitsurge je reklamirana na sajtu bitsurge.io i na fejsbuk stranici nazvanom “Bitsurge Token”. Kao što je opisano u rezoluciji, kompanija je pružila investitorima "token ugovore" sa mesečnim povraćajem od 6% do 13% za kapitalna ulaganja od 1.000 do 25.000 dolara. CONSOB dokument je napomenuo da potrošači navodno nisu posedovali autonomiju po pitanju upravljanja svojim tokenima.

Druga prevarantska šema, nazvana Green Earth Certificates, je navodno promovisana kroz fejsbuk stranicu “Progetto Crypto Green Earth” gde je nudila “ekološke sertifikate” kako bi zaštitili šume od krčenja, tako što se delovi šume kupe putem blokčeina. Navodna prevara je nameravala da obezbedi nagradu od 6% od sume kripto investicija u šumske oblasti - kao što je Kostarika - koja ima velike površine kišnih šuma.

Nedavno, CONSOB je izdao upozorenje Malteškoj službi za finansijske usluge (MFSA) zbog nelicencirane kripto berze OriginalCrypto.

Sredinom novembra, CONSOB je takođe poslao naredbe prestanka rada prema tri kripto kompanija jer su navodno pružile neodobrene usluge investicija.

Po pitanju problema reklamiranja kripta na fejsbuku, vodeća društvena mreža je ranije zabranila kripto i ICO reklame u januaru 2018. godine, tvrdeći da su hteli da zabrane “obmanjujuće prakse reklamiranja” koje su vezane sa kriptom.

Međutim, pomenuta društvena mreža je ažurirala svoju polisu kako bi ponovo dozvolili kripto reklame krajem jula 2018. godine, dok još uvek zabranjuju ICO reklame.

Pripremio: Marko Mihajlović