Italija će ući u Evropsko blokčein partnerstvo, kaže poslanica parlamenta Mirela Liuci, prenosi Cointelegraph Italija 27. septembra.

Prema Liuci, partnerstvo - saradnja 26 zemalja EU - potpisaće ministar za ekonomski razvoj, rad i socijalnu politiku Luiđi Di Majo 28. septembra u Briselu. U intervjuu za Key4biz, Liuci dodaje:

"Pridruživanje partnerstvu će omogućiti Italiji [...] da definiše svoju liniju u razvoju tehnologije [blokčein] - praksa koju prethodna vlada nikada nije implementirala."

Liuci, poslanica iz vladajućeg pokreta Pet zvezda, takođe je pomenula da će vlada uskoro zaposliti stručnjake za blokčein tehnologiju  kako bi razvila nacionalnu strategiju za sektor povezan sa kriptovalutama.

Evropsko blokčein partnerstvo je osnovano još u aprilu 2018. godine kako bi služilo kao sredstvo saradnje među članicama EU. Prvo su se pridružile 22 zemlje, organizacija se zatim proširila na 26, kada su se Grčka, Rumunija, Danska i Kipar pridružile grupi.

Kao što je izveštavao Cointelegraph u junu, Napulj je pokrenuo fokus grupu koju je podržao lokalni gradonačelnik za promociju blokčeina i mogućeg opštinskog ICO projekta. Kasnije južni region, koji je stalno pokušavao da proširi svoju autonomiju, najavio je da je voljan da pokrene sopstvenu kriptovalutu.

Italija navodno pokušava da šire primeni tehnologije povezane sa kriptom. Na primer, Juventus - jedan od najpoznatijih fudbalskih klubova u državi - planira da pokrene sopstveni "fan token" u partnerstvu sa platformom Socios.com zasnovanoj na blokčein tehnologiji.

 

Pripremila: Majda Petrović