Uprkos preprekama sa kojima se suočava platforma, Itirijumova mreža može u 2017. godini da izađe jača i ostvari odlučujuću prekretnicu u svom razvoju, posebno u delu koji se odnosi na pametne ugovore.

Vitalik Buterin, suosnivač Itirijuma, u svojoj studiji  “Mogućnosti i izazovi za privatne Blokčeinove” koju je objavio R3 Konzorcijum ranije ove godine, je istakao neke od prekretnica, koje uključuju:

  • Serenity (‘Ethereum 1.5’): puštanje u rad verzije proof of stake (Casper) Blokčeina, takođe uključuje EIPs (Itirijum poboljšanje predloga) 101 i 105. Očekuje se početkom 2017. godine.
  • Web Assembly puštanje u rad (‘Ethereum 1.75’): brža virtuelna mašina. Očekuje se u 2017.
  • Ethereum 2.0 (još bez imena): početna skalabilnost. Očekuje se krajem 2017. godine.
  • Ethereum 3.0 (još bez imena): neograničena skalabilnost. Očekuje se krajem 2018. godine.

Čak i oslobađanje Metropolisa, Mist pretraživača koji se očekivao u leto/jesen 2016. godine, je arogantno odložen zbog raznih problema. Najveći problem se odnosi na stalne napade na mrežu koji su nužno uticali na četiri hard forka u poslednjih nekoliko meseci.

Prednosti Itirijum ekosistema

Nesumnjivo, ove prekretnice će biti od značaja za Itirijum ekosistem ako i kada se većina ili sve dogode. Poput Bitkoina i Itirijum protokol ima svoje prednosti i mane.

Itirijum popularizuje koncept pametnih ugovora za koji se očekuje da će povećati vrednost osnovnog sredstva - Itera ili ETH. Prema navodima Džesa Pauela, direktora u Kraken-u, Iter je apresirao (apresijacija-porast tržišne vrednosti valute) više od deset puta u odnosu na samo tri puta koliko je Bitkoin apresirao u proteklih godinu dana.

U takmičenju koje je trenutno u toku, a u organizaciji Krakena, trinaest ekipa koje dolaze sa različitih univerziteta širom sveta je bilo upitano da izabere između Bitkoin i Itirijum mreže za moguću investiciju od 1 milion dolara u roku od pet godina. Tri tima su izabrala Itirijum.

Posebno zanimljiva, u ovom slučaju, je tvrdnja tima iz Robert A. Foisie škole biznisa sa Vorčester Politehničkog Instituta. Tim je uložio sto posto svojih sredstava u Itirijum na osnovu toga što platforma ima potencijal za generisanje prihoda. Pored toga, tim je istakao da bi platforma mogla da posluži kao operativni sistem za partnerstva sa pravnim i vladinim agencijama kao što su: Federalne rezerve, finansijske institucije stranih vlada i javnih preduzeća, koje su sve nagovestile da bi bile zainteresovane za Blokčein aplikacije kao sredstvo u cilju smanjenja troškova transakcija i poboljšanja transparentnosti.

Projekti zasnovani na Itirijumu samo niču

Niko se nije iznenadio što se, uprkos stanju platforme, novi projekti zasnovani na Itirijumu i dalje pojavljuju. Oni uključuju Ethereum-DApps prototip Pokereum-a, decentralizovanog pokera, Dappsery, reklamno tržište zasnovano na blokčeinu koje je ujedno i EVM neutralan za primenu na bilo koji pametni blokčein ugovor, uključujući Ethereum, Ethereum Classic i Rootstock.  

Tu je i Chainy, nezavisni pametni DApp ugovori zasnovani na Itirijumu, koji bi se mogli koristiti za graviranje podataka, kao što su informacije kritične za preduzeća ili poruke voljenima, na blokčeinu zauvek. Pored toga, tu je Status koji omogućava besprekornu interakciju sa DApps ekosistemom.

Ove nove inicijative daju još jedan tračak nade pored prekretnice koja treba da se ostvari u narednoj godini, dajući dobar osećaj drugoplasiranoj digitalnoj valuti. Međutim, ne može se s pravom reći da je u ovom trenutku Itirijum na istom nivou na kojem je bio pre DAO haka.