Itirijum je jedan od najboljih digitalnih sredstava u ovoj godini zahvaljujući pametnoj strategiji Itirijum fondacije u stvaranju partnerskih odnosa pomoću kojih su uveli velike grupe komercijalnih organizacija i operacija na mrežu.

Cointelegraph je 13. marta izvestio da je Itirijum dostigao najveću vrednost u istoriji od 30 dolara kao rezultat formiranja korporacije Itirijum alijanse i uključivanja nekih od najvrednijih kompanija u svetu, uključujući Microsoft, JP Morgan i IBM.

Od tada, cena itirijuma je dostigla vrednost od 50 dolara, što je skok od 60% za period od dve nedelje. Najveću vrednost itirijum je imao 17. marta i vredeo je 54 dolara.

Pošto je prepoznao ubrzani rast itirijuma u smislu ukupne tržišne vrednosti i razvoja zajednice Hadson Džejmison, suosnivač Itirijuma i član Itirijum fondacije, je predstavio plan za Itirijum za 2017. godinu.

Plan progresa

Tokom protekle dve godine, Itirijumovi programeri i fondacija su se fokusirali na povećanje fleksibilnosti i funkcionalnosti Itirijum mreže. U svom prvom izdanju pod nazivom Frontier (verzija procesa), Itirijum fondacija dozvoljava programerima i preduzećima da testiraju Itirijum mrežu i prilagodljivost njenih aplikacija vezanih za svakodnevni život.

Kako bi komercijalne kompanije i veliki projekti iskoristili Itirijum mrežu za izgradnju platformi spremnih za proizvodnju, u martu 2016. je pušten u rad Homestead (verzija procesa). U tom periodu su velike korporacije, uključujući IBM, zvanično počele razvoj aplikacija i platformi zasnovanih na Itirijumu.

Sadašnja verzija Itirijuma je više evolutivna varijanta originalnog Homestead-a u smislu širokog spektra kompanija i više milijarderskih giganata poput Microsofta i raznih banaka koje koriste Itirijum za obradu podataka i njegove pametne ugovore. Korporacija Itirijum alijanse je odigrala ključnu ulogu u dovođenju velikih korporacija.

U intervjuu za ETHNews, Džejmison je naveo da će za tri do šest meseci biti objavljena nova verzija procesa, pod nazivom Metropolis, čiji je osnovni cilj omogućavanje pametnih ugovora koji se autonomno izmiruju, bez primanja ručnih odobrenja od strane korisnika.

Puštanjem u rad Metropolis-a se očekuje povećani razvoj u okviru Itirijum ekosistema kao i povećan broj raznovrsnih preduzeća u ekosistemu za razvoj decentralizovanih aplikacija. Pošto IBM i druge organizacije unutar Linux-led Hyperledger fondacije već rade na projektima zasnovanim na Itirijumu poput Hyperledger Fabric, Itirijum fondacija očekuje vidljiv napredak Itirijum mreže i razvoj zajednice.

Krajnji cilj Itirijum fondacije u 2017. jeste da prati viziju osnivača Vitalika Buterina i pređe sa “Proof of Work” protokola na “Proof of stake” protokol. Džejmison smatra da će se tranzicija izvršiti kada Metropolis bude zamenjen novijim procesom - Serenity. Promena protokola će imati veliki uticaj i izmeniće Itirijum mrežu u pogledu rudarenja i efikasnosti same mreže.