Dok su sve oči uprte u cenu bitkoina i na odbijanje Bitcoin ETF-a kao i na problem sklairanja/UASF problem, nešto novo se dešava na drugim mestima pogotovo kod Itirijuma koji je juče dostigao svoju maksimalnu vrednost od 30 dolara.

Dok je cena Itirijuma poletela u četvrtak, 9. marta, tržišna kapitalizacija itirijumove mreže je porasla za 1 bilion od 1.46 do 2.44 biliona dolara po CoinmarketCap-u. Još važnija je dvadesetčetvoročasovni volumen od 135 miliona što je tri puta više od onog prethodnih dana od 45 miliona dolara. Ove visine nikada do sad nisu dostignute.

Iako ovaj skok može biti vrlo lako povezan sa bitkoinovom sagom zbog koje je se cena svetske digitalne valute dizala i padala poslednjih nekoliko dana, Iterov nagli skok, koji je nešto veći nego kod drugih kriptovaluta kao što su Dash i Monero, mogu se isto povezati sa razvojem koji je čekao da ispolji svoj uticaj na tržištu.

Itirijumova alijansa

Već neko vreme, itirijum je trebalo da generiše izvore prihoda kroz partnerstva sa pravnim ili vladinim agencijama koje traže da koriste Blockčein tehnologiju. Jedan od takvih je skorašnji potez Microsofta, JPMorgan Chase i ostalih giganta koji su udružili snage da nparave alijansu Itirijumovih firmi. EEA navodi na stvaranje standardne verzije Itirijum softvera čiji poslovi oko sveta će moći da se koriste za praćenje podataka i za finansijske ugovore. Iako je okupljanje 30 kompanija neprofitna inicijativa, činjenica da se formira deo šireg pokreta koji će da koristi tehnološku koncepciju Blokčein tehnologije je ključni faktor koji može raditi u najboljem interesu za Itirijum.

Imajte na umu da mreža uvek teži da radi sa korporativnim organizacijama. Sticanje njihovog poverenja, pogotovo nakon prošlogodišnje krađe (DAO incidenta), je najvažnija za Itirijum da bi postigao željene ciljeve.

Njegova osobenost da pruži veći nivo transparentnosti i smanji troškove transakcija je uvek bila privlačna za organizacije kao što su federalne rezerve, međunarodne vlade i javne finansijske institucije u nekom trenutku su pokazali interes za aplikacije zasnovane na Blokčeinu.

Ovo saznanje da će Itirijum generisati mnogo transakcija će sigurno izazvati mnoge kupce da kupuju velike količine Itera u tu svrhu (ili da ga kopaju što je u ovom trenutku prilično teško)

Međutim da li je ovaj trend sada zaista počeo je još uvek pod znakom pitanja.