Spotify, najveća evropska platforma za strimovanje muzike, je najavila da je odlučila da angažuje Mediachain, Startap koji se odnosi na Blokčein.

Prema Investopediji glavni razlog angažovanja je da se poboljša praćenje Spotifajevih i obrađivanje sistema honorarnog plaćanja pomoću distribuirane blokčein tehnologije.

Šta je Mediačein?

Mediačein je lansiran 2016. Zahvaljujući sredstvima primljenim od strane Andresena Horovica i Union Square Ventures.

Njujorški startap je napravio peer to peer bazu podataka da bi registrovali, identifikovali i pratili onlajn distribuciju kreativnih radova. Ovo je omogućeno putem Blokčein tehnologije koja radi kao neizbrisiv sertifikat o vlasništvu sadržaja.

Kroz svoje novo partnerstvo sa Spotifajem, Mediačejn hoće da poboljša sposobnost muzičara kako bi dobili isplate honorara.

Honorarna plaćanja: Ko ih dobija?

Ovo je jedan od najvećih problema sa kojim se Spotify trenutno suočava. U slučaju nezavisnih muzičara i etiketa, striming platformama je teško da razumeju ko je vlasnik prava na određene kompozicije.

Mediačejn je u cilju rešavanja ovih problema ukazala da bi “muzika blokčejna bilo jedno mesto gde se objavljuju sve informacije o tome ko je napravio pesme, a da pri tom ne treba da se veruje organizacijama koje se pojavljuju kao treća lica.”

Mediačein pored toga što pomaže umetnicima da prime honorare pomoću blokčein tehnologije može takođe pomoći Spotify-ju da dobije konkurentnu prednost nad konkurentima dolazeći do sve više i više producenata, umetnika i etiketa.

Blokčein i muzika

Pored ovog konkretnog slučaja Mediačejna i Spotify-ja, Blokčein može da sprovede revoluciju u muzičkoj industriji. To je ono što Benji Rogers, osnivač PledgeMusic-a imao u vidu kada je odlučio da stvori dotBlockchain, kompaniju sa željom da omete muzički sektor zahvaljujući novom medija formatu. U stvari, dotBlockchain želi da razvije novi medij i ahitekturu koja će koristiti muzičarima, kompozitorima i drugim umetnicima.

Ovaj format će biti stvoren preko otvorenog koda protokola i licenci, koristeći Blokčein kako bi imali fer i transparentni put za muzičke umetnike da bi izrazili svoja prava i želja za komercijalizacijom svoje umetnosti. Takođe on treba da se pokaže korisnim u poboljšanju efikasnosti u kojoj se muzika isporučuje širom sveta.