Banke u Japanu razmatraju stvaranje digitalne valute J-coin, koja je namenjena eliminaciji gotovinskog novca kao opcije plaćanja. Finansijski zakonodavci podržavaju kreiranje novčića pre Olimpijskih igara 2020. godine u Tokiju. Cilj je racionalizacija finansijskog sistema.

Nedavno je Japan ponovo postao najveće bitkoin tržište trgovinskih platformi sa 50,75% udela u globalnom tržištu.

Japan trenutno funkcijoniše sa 70% gotovinskih transakcija, udeo koji je ogroman za jednu od najrazvijenijih ekonomija sveta. U razvijenim ekonomijama digitalne transakcije su preuzele mesto gotovinskim. Gotovinske transakcije stvaraju daleko više troškova u finansijskom svetu od digitalnih.

J-coin ili jen?

J-coin namerava da funkcioniše u tandemu sa jenom, umesto da ga zamenjuje. Monete bi se razmenjivale u odnosu jedan na prema jedan. Servis za korišćenje novčića bi bio u slobodnoj ponudi i bio bi sredstvo za mnogo efikasnije praćenje transakcija.

Pokretanje novčića se očekuje za par godina, iako infrastruktura sistema još uvek nije jasna. Nedavni izveštaji Banke Japana ukazuju na to da se blokčein tehnologija ne smatra dovoljno “zrelom” za obavljanje transakcija.

Mnoge države sveta planiraju da stvore sopstvene kriptovalute.