Džejmi Dimon iz JPMorgan Chase-a bio je optimističan u vezi blokčein tehnologije, ali se udaljio od komentara o kriptovalutama, rekavši da su aplikacije za fiat plaćanja "najveće potencijalno remećenje našeg poslovanja" u intervjuu koji je objavljen u izdanju Harvard Business Review-a za jul i avgust.

Na pitanje o glavnoj konkurentnoj pretnji njegove kompanije, Dimon, predsednik i generalni direktor JPMorgan Chase-a - najveće među četiri velike američke banke - izdvojio je ono što je nazvao "novim oblicima plaćanja". Posebno navodeći PayPal, Venmo i Alipay, Dimon je rekao da "ove kompanije rade dobar posao ugradnje osnovnih bankarskih usluga u njihova ćaskanja, njihovu društvenu mrežu, njihovu kupovinu".

Iako nije pomenuo kripto kao potencijalni poremećaj, kada su ga pitali o njegovom pogledu na kriptovalute u sledećem pitanju, Dimon je jednostavno odgovorio: "Verovatno ne bi trebalo ništa više da kažem o kriptovaluti". Dimon je tvrdio da kriptovalute "nisu iste kao zlato ili fiat valute", koje su "podržane zakonom, policijom, sudovima [...] nisu ponovljive i za njih postoje ograničenja". Dimon je takođe nazvao blokčein tehnologiju "stvarnom", - što je impliciralo da kripto nije - kaže da JPMorgan "testira blokčein i koristiće ga za mnoštvo stvari".

Dok se zvanični stav JPMorgan-a o kriptovaluti i Dimonovo mišljenje ne poklapaju uvek, oboje su videli promenu tokom protekle godine. Dimon je 13. septembra 2017. navodno nazvao bitkoin "prevarom" na sastanku investitora, zajedno sa pretnjama da će otpustiti svakog zaposlenog koji trguje bitkoinom na računima kompanije.

Donekle suprotno onome što je Dimon izjavio za Harvard Business Review u svom nedavnom intervjuu, u podnesku SEC-a 27. februara, banka je označila kriptovalute u podsekciji "Konkurencija", rekavši da bi to moglo "da pritisne cene i naknade za proizvode i usluge JPMorgan Chase-a ili mogu izazvati da JPMorgan Chase izgubi udeo na tržištu".

U februaru ove godine, interni izveštaj JPMorgan-a takođe je nazvao kriptovalute "licem inovativnog vrtloga oko blokčein tehnologije".

Kada je razgovarao sa Cointelegraph-om u Davosu u januaru, Dimon je zauzeo stav sličan onome što je rekao za Harvard Business Review, rekavši da "ne može da odgovori", ali i tvrdeći da nije "skeptičan".

Međutim, u proteklih nekoliko meseci, JPMorgan - i očigledno Dimon - eksplicitno su optimistični u vezi blokčeina, a banka je čak 3. maja prijavila patent vezan za blokčein.

JPMorgan je 17. maja objavio da je napravio i popunio novu poziciju šefa strategije kripto imovine.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić