Japanska policija je uhapsila 16 osoba osumnjičenih za učešće u krivičnom slučaju “Cryptojacking”-a, izveštava Asahi Shimbun 15. juna.

Cryptojacking je u stvari veština u kojoj hakeri koriste neiskorišćenu kompjutersku snagu korisnika kako bi se izvršilo rudarenje za same hakere.

Prema izveštaju Asahi Shimbun-a, uhapšene osobe su osumnjičene za instaliranje zlonamernog softvera na kompjutere žrtava radi neovlašćenog rudarenja. Osumnjičeni su navodno vodili vlastite veb stranice kako bi širili zlonamerni softver za kripto rudarenje, uključujući i Coinhive program koji rudari Monero (XMR).

Slučaj protiv 16 muškaraca starosne dobi od 18 do 48 godina prvobitno je objavljen 14. juna, a prvo hapšenje se dogodilo već u martu, navodi se u izveštaju.

Najveća suma novca dobijena ovom vrstom napada iznosila je 120.000 jena (1.084 američkih dolara).  U izveštaju stoji da osumnjičeni dobijaju 70 odsto kriptovalute, dok preostalih 30 ide u Coinhive.

Hisashi Sonoda, profesor na Pravnom fakultetu Konan koji se specijalizovao za kriminalne sajber radnje, komentarisao je da su neposredna hapšenja možda preterana mera jer nema pravnih presedana u postupanju sa sličnim slučajevima.

Pokrenut 2017. godine, Coinhive je postao jedan od najraširenijih onlajn alata za rudarenje Monera na veb stranicama koje koriste moć procesora posetilaca. Korišćen je za računare koji posećuju YouTube, kao i veb-sajtove vlade i univerziteta.

Ranije ove nedelje, Cointelegraph je objavio da je japanska policija pokrenula istragu i o drugom slučaju “crpytojackinga” gde je korišćen Coinhive. Tužioci su ispitali tri osobe navodno odgovorne za vođenje veb sajtova koji su širili Coinhive malver. Jednom od osumnjičenih je, kako je navedeno, naloženo od suda u Jokohami da plati novčanu kaznu od 100.000 jena (904 dolara).

Prema nedavnom izveštaju kompanije Palo Alto Networks, oko 5% svih Monero novčića, koji su trenutno u opticaju, izrudareni su putem cryptojacking-a.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić