Japanski regulator finansijskih usluga nastavlja sa preoblikovanjem kripto sektora u zemlji. Dve menjačnice najavljuju svoj prestanak sa radom, navodi nam lokalni izvor Nikkei (28. mart).

Dve Japanske menjačnice, Mr.Exchange i Tokyo GateWay, prestaće sa trgovanjem kada vrate sredstva svojim korisnicima.

Vesti dolaze dok finansijski regulator, Agencija za finansijske usluge (FSA) poziva menjačnice da dokažu svoje sigurnosne akreditive nakon Coincheck-ovog haka i gubitka od 530 miliona dolara koji se dogodio u januaru ove godine.

Kao rezultat inspekcija i zahteva od strane FSA, nekoliko operatera (menjačnica) se odlučilo na obustavu servisiranja japanskog tržišta - kako je Cointelegraph prethodno izvestio.

Pre njihovog zatvaranja, Mr.Exchange i Tokyo GateWay bili su u procesu obezbeđivanja licence u sklopu plana koji je Japan predstavio u aprilu 2017. godine.

U blog postu od 29. marta, Mr.Exchange je potvrdio da je povukao svoju prijavu:

"Iako je ovaj rezultat vredan žaljenja, u ovom trenutku smo ipak utvrdili da je teško biti u stanju spremnosti da odgovorite na promene u prostoru kriptovaluta, pa smo odlučili da povučemo aplikaciju za vrituelnu kripto menjačnicu."

Sajt Tokyo GateWay-a trenutno je oflajn, bez zvanične izjave koja bi potvrdila izveštaj Nikkei-ja.

FSA u međuvremenu nastavlja da "hvata" nove tržišne igrače na japanskom tržištu, dok je 16 menjačnica dobilo licencu otkada je plan pokrenut.

Ove nedelje, internet gigant Yahoo! je najavio da će pokrenuti sopstvenu menjačnicu do aprila.

 

Pripremio: Bojan Zečević