Japanska FSA (Financial Services Agency) je 23.02. podnela predlog za izmenu zakona po kojem bi bitkoin i ostale kriptovalute bile priznate kao legitimne valute.

Sve je proizašlo iz zaključka da virtualne valute zadovoljavaju nacionalnu definiciju o funkciji valuta.

Menjačnice će morati da se registruju

Trenutno, virtualne valute spadaju u kategoriju “predmeta”, a kao takve nemaju status valuta, pa nisu tako ni tretirane. Takođe, nisu obuhvaćene Japanskim regulativama.

Ukoliko nova predložena definicija bude usvojena, virtualne valute moraju služiti kao sredstvo razmene, na primer, mogu biti korišćene za kupovinu dobara ili usluga.

Sve institucije koje se bave poslom vezanim za kriptovalute, npr. menjačnice i bitkoin biznisi, moraće da se registruju kod FSA.

Zaštita potrošača

Propast Mt.Gox-a 2014-te godine je otkrio nedostatak zaštite potrošača i ukazao i na druge probleme sa kojima se korosnici susreću u vezi sa nestalim sredstvima.

Pravni okviri će omogućiti virtuelnim valutama da se brže i bezbednije šire, kao i da se ojača zaštita potrošača.

Pravi put

Tomonori Kanda, zvaničnik iz Liberalno Demokratske stranke, je rekao:

“Dug je još put pred nama… Ali smo diskutovali o reformama i verujemo da je to pravi put.”

Zvaničnik iz FSA Tokio, koji je želeo da ostane anoniman zbog ostljive teme, izjavio je:

“Još ništa nije definitivno odlučeno… Svaka promena mora biti prvo potvrđena od strane parlamenta, a onda će se raditi na pisanju zakona.”

Oleg Kovajko, developer iz Emercoin-a, rekao je za Cointelegraph:

“Svaka legitimizacija je dobra, jer donosi definisana i transparentna pravila za kripto-biznise.”

Takođe je dodao da nije najvažnije da li se kriptovalute smatraju valutama ili robom. On smatra da je važnije da državni organi pokažu način na koji treba tretirati kriptovalute.