Japan će uskoro omogućiti bitkoin korisnicima oročene depozite sa kamatom. Agencija za finansijske usluge tek treba da se založi za regulaciju nečega što bi moglo ozbiljno da ugrozi tradicionalne bankarske oročene depozite.

Azijski Nikkei navodi da će korisnici digitalnih valuta i trgovci uskoro moći da prihoduju kamatu od menjačnice. Ova fiksna kamata na depozit koja se akumulira na računu je prva takve vrste koja je dostupna u Japanu.

Četri fiksne opcije depozita

Coincheck, koji su osnovali Kiširo Vada i Jusuke Otsuka, posluje kao menjačnica od 2014. godine i do sada je obrađivala transakcije u vrednosti i do 160 miliona dolara mesečno. Njen istorijat pomaže u izgradnji kredibiliteta za klijente koji su zainteresovani za kamate koje se akumuliraju na računu.

Kompanija će ponuditi četiri fiksne opcije za depozit. Opcije su: 14 dana, sa 1% obračunate kamate, 30 dana sa 2% obračunate kamate i 90 dana, sa 3% obračunate kamate.

Najduži vremenski okvir za depozit i najveća kamata će biti obračunata fiksno za 12 meseci i biće 5%. Ovo bi moglo da se pokaže kao popularna opcija pošto su tradicionalne banke u Japanu ranije ove godine smanjle kamate na depozit na 0.00%.

Uticaj potražnje na bitkoin

Agencija za finansijske usluge u Japanu je izjavila da su depoziti izuzeti iz bankarskih propisa, pošto bitkoin još nije zakonsko sredstvo plaćanja. Spekuliše se da bi Agencija mogla da promeni svoj stav u vezi regulativnog okvira za bitkoin ako postane rasprostranjen način plaćanja.

Postoji više zahteva za dobijanje dozvole za rad za menjačnice u Japanu, pa se očekuje da će konkurencija uticati na istu ponudu potencijalnim klijentima. Usvajanjem bitkoina kao sredstva plaćanja u fizičkim prodavnicama je značajno podstakla rast cene bitkoina.

Ako oročeni depoziti digitalnih valuta postanu popularni, nema sumnje da će potražnja porasti još više.