Japanska agencija za finansijske usluge (FSA) je postavila kriptovalute u novu pravnu kategoriju zvanu "kripto-imovina", prenosi Cointelegraph Japan 15. decembra.

Klasifikacijom kriptovaluta kao što je bitkoin (BTC) na ovaj način, vlada se navodno "nada ih da trgovci više neće kupovati verujući da su zakonito sredstvo plaćanja koje vlada podržava".

U petak, savetodavna komisija FSA podnela je zahtev u kojem se traži da se izraz "virtuelna valuta" promeni, jer bi, prema mišljenju komisije, moglo navesti ljude da veruju da je to zakonito sredstvo plaćanja u zemlji.

Kao što je nedavno izvestio Cointelegraph, japanski FSA treba da uvede nove odredbe o ICO projektima kako bi zaštitio investitore od prevare. Prema podacima, poslovni subjekti koji vode ICO će morati da budu registrovani kod FSA.

Ovog meseca pojavile su se vesti da je u japanskoj policiji postojao značajan talas izveštaja o sumnjivim kripto transakcijama. Ovaj porast prijava je došao posle primene zakona u aprilu kojim se obvezuju operateri kripto berzi da prijave sumnjive kripto transakcije policiji.

 

Pripremila: Majda Petrović