Dve japanske kriptovalutne grupe će se kako se navodi spojiti kako bi formirale samoregulatorno telo koje je pravno obavezujuće.

Japanska blokčein asocijacija (JBA) i Japanska kriptovalutna biznis asocijacija (JCBA) bi trebalo da postanu jedinstven entitet od 1. aprila, ukazuju mejnstrim mediji.

Ovaj korak prati zahtev regulatora da samo jedno telo donosi zakonske odluke. To je deo zahteva koji je postao zakon prethodne godine u aprilu, kada je Japan započeo licenciranje menjačnica kriptovaluta.

Komentarišući razvoj događaja, izvršni direktor JBA Juzo Kano naglasio je da iako je postignut napredak u pregovorima, konačno spajanje dve grupe još nije izvršeno, suprotno izveštajima Nikkei i drugih.

“Udruženje se istinski konsultuje o integraciji sa JCBA u svrhu zaštite potrošača i razvoj sektora, a istina je i da postoji napredak, međutim još nije došlo do konkretnog spajanja dve grupe”, napisao je Juzo Kono.

 

JBA je u izjavi za štampu ponovila da još uvek nije dogovoreno konačno spajanje.

Formalizacija industrije predstavlja još jedan korak napred u omogućavanju regulacija kriptovaluta u Japanu.

Formirano vrhovno telo će moći da stvori pravila i propise za svoje članove, uključujući čak i kazne za omalovažavanje novo odobrenih propisa.

Cointelegraph je ranije ove nedelje objavio da vlada Južne Koreje takođe aktivno razmišlja o šemi za izdavanje dozvola za svoje domaće biznise.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić