Japanska firma za elektronsku trgovinu Rakuten objavila je reviziju korporativnog restrukturiranja, osnivajući novu podružnicu za plaćanja koja uključuje i poslovanje sa kriptovalutama, objavio je Cointelegraph Japan 21. januara.

Rakuten, neformalno poznat kao "japanski Amazon", prvobitno otkriven u avgustu prošle godine, nastojaće da reorganizuje svoje različite ogranke kako bi poboljšao odgovornost i procese donošenja odluka.

Sada, kompanija kaže da će preurediti svoju podružnicu, ‘Spotlight Inc.’, u novi entitet, ‘Rakuten Payment’, koji će takođe voditi svoju kripto berzu.

Rakuten Payment, zajedno sa drugim detaljima restrukturiranja, trebalo bi da bude pokrenut 1. aprila, navodi se u saopštenju za medije od 18. januara.

Kada se pokrene, formiraće kišobran za dve operacije: kripto berzu Everybody's Bitcoin, koju je Rakuten takođe kupio prošlog avgusta, i uslugu za prepaid kartice Rakuten Edy.

Zvaničnici su objasnili u saopštenju za medije:

"Pripremali smo reorganizaciju grupe kroz podelu kompanije, kako bi razjasnili odgovornost, poboljšali efikasnost upravljanja i optimizovali raspodelu resursa, i time dalje povećali i proširili Rakuten ekosistem i maksimizovali korporativnu vrednost."

Rakuten je već nekoliko godina zainteresovan za kripto sferu, prvo se odlučivši da prihvati bitkoin (BTC) na svojoj platformi 2015. godine.

Praktični pristup industriji ogleda se u odnosu na druge velike japanske internet entitete kao što je SBI Group, koja pored sopstvene berze ulaže i velika sredstva u povezana preduzeća.