Japan će uskoro dobiti prvo samoregulatorno telo za svoje berze kriptovaluta, kako se navodi u zvaničnom sporazumu objavljenom u lokalnim vestima Asahi Shimbun u utorak, 24. aprila.

Prema Asahi Shimbun-u, šesnaest licenciranih berzanskih operatora preduzeli su korake da konačno pokrenu ono što će postati poznato kao Japanska asocijacija berzi kriptovaluta (JCEA).

Kako vest dolazi u vreme kada su berze u centru pažnje, nakon pljačke Coincheck-a od 530 miliona dolara u januaru, grupa će stvoriti najbolje prakse i standarde usklađenosti, koje će svi članovi morati da podrže.

Takođe će savetovati dvanaest berzi koje trenutno nisu registrovane kao deo japanske šeme za kripto licence u pogledu međusektorskog "razvoja", izjavio je predsedavajući JCEA-e Taizen Okujama, predsednik i izvršni direktor forex kompanije Money Partners.

"Želeo bih da stvorim situaciju gde mogu da dajem savete (nelicenciranim berzama); razvoj industrije kao celine je važan", rekao je za Asahi Shimbun.

Put za stvaranje grupe je bio dugačak. Planovi su počeli da se pojavljuju u februaru od dva industrijska entiteta čiji članovi sada čine JCEA - Japanska blokčein asocijiacju (JBA) i Japanska asocijacija berzi kriptovaluta (JCBA).

U to vreme izvršni direktor JBA-e Juzo Kano nagoveštavao je da se napori za razvijanje industrijskih standarda neće pojaviti preko noći, uprkos pritiscima da se izbegne Coincheck scenario.

"Napredak postoji, ali to još uvek nije sigurno", napisao je na Twitter-u.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić