Japanski finansijsko servisni gigant SBI Holdings planira pokretanje svoje kripto berze ovog leta - izveštava lokalni medijski servis Biznis Insajder Japan (april 27.).

Sudeći po nedavnoj izvjavi predsednika kompanije Jošitake Kitaoa, SBI berza virtuelnih valuta će podržati valute poput bitkoina, itirijuma, ripla i bitkoin keša.

Jošitaka predlaže bitkoin keš kao valutu za poravnanja, pošto oskudica bitkoina čini samu valutu "skupom u pogledu korišćenja u cilju poravnanja". Dodao je da će ripl biti valuta doznaka.

Iako datum pokretanja berze nije objavljen, predsednik SBI-a navodi da će berza " dok trepnete, postati broj jedan bez sumnje."

"Kada to uradimo, dok trepnete, ona će postati broj jedan, dok trepnete, pa čak iako dođe do ogromnog broja kupaca, mi ćemo izgraditi sistem koji to može da podnese. Ali takođe moramo temeljno da se pozabavimo bezbednosnim pitanjima."

SBI grupa je prvi put otkrila svoje planove vezane za poslovanje virtuelnim valutama u oktobru 2016. godine, dok je u decembru 2017. godine kompanija najavila svoje partnerstvo sa trgovinskom platformom Huobi, kao i da će pokrenuti berzu početkom 2018  godine.

U martu je SBI odložio pokretanje berze iz razloga kako su naveli "poboljšanja sigurnosti". Kašnjenje je navodno motivisano hakom na Coincheck-u i povećanim nadzorom od strane Agencije za finansijske servise  (FSA) koja je značajno povećala svoj nadzor nad berzama.

U martu, SBI Holdings je kupio 40% tajvanske kompanije za kriptovalute CoolBitX. CoolBitX-ova primarna ponuda je njihov CoolWallet, koji može komunicirati sa drugim uređajima preko blututa (Bluetooth).


 

Pripremio: Bojan Zečević