Japanski finasijski gigant SBI Holdings objavio je u saopštenju za medije 20. avgusta da je investirao po drugi put u "problematičnu" kripto berzu LastRoots.

SBI, koji je prošlog meseca otvorio sopstvenu kripto berzu nakon pribavljanja regulatorne licence, bez otkrivanja iznosa investicije, koja dolazi nakon finansijske “injekcije” u decembru 2017.

"Pripremamo se za jačanje sopstvenog tima za registraciju poslovanja na berzama virtuelnih valuta" - kompanija je pojasnila u objavi svojih planova vezanih za LastRoots.

Jedna od berzi kojoj su regulatori naložili da se mora poboljšati jeste LastRoots. Ova odluka regulatora dosta je uslovljena nakon haka na Coincheck-a koji se dogodio u januaru ove godine (sa procenjenom štetom od oko 530 miliona dolara). LastRoots je morao da napravi drastične promene u svom poslovnom modelu u skladu sa strogim regulatornim zahtevima u okviru pribavljanja nove Japanske licence.

SBI će pomoći u nastojanju pribavljanja licence, navodi se između ostalog, da će poslati sopstvene rukovodioce kako bi pomogli da se platforma uskladi sa regulacijama.

Njihovo osoblje će "ojačati upravljački sistem... podržati proces registracije poslovanja kripto berze kao i sam poslovni i firmin rast" - navodi se u objavi.

Protekle nedelje, Japanska agencija za finansijske usluge (FSA), koja nadgleda poboljšanje poslovanja na berzama i proces licenciranja, objavila je rezultate svojih zapažanja koji su pažljivo prikupljanji poslednjih par meseci.

Od sada, registracija novih berzanskih operatera biće ponovo omogućena, tvrde lokalni medijski servisi, dok FSA dodaje da će svi biti pod povećanim nadzorom od samog početka svog poslovanja.

 

Pripremio: Bojan Zečević