Osamnaestogodišnji haker je upućen tužiocima u japanskom gradu Ucunomija zbog krađe kriptovaluta, prenosi lokalni medij Japan Today 14. marta.

Sajber-kriminalac je navodno hakovao Monappy, digitalni novčanik koji se može instalirati na smartfon, i ukrao 15 miliona jena (134,196 dolara) u kriptovaluti od 14. avgusta do 1. septembra prošle godine. Hak je navodno zahvatio više od 7.700 korisnika.

Haker je navodno koristio Tor softver koji omogućava korisnicima da anonimizuju veb saobraćaj. Međutim, policija je identifikovala hakera analizirajući komunikacijske zapise na serveru veb-sajta. Prema Japan Today, haker je priznao da je počinio zločin.

Napadač je podneo više zahteva za prenos kriptovaluta na svoj račun, što je nadjačalo sistem i omogućilo mu da usmeri više sredstava na njegov nalog. Nakon toga je prebacio novčiće drugom operateru kriptovaluta, dobio dividende i potrošio novac.

Kako je ranije saopštio Cointelegraph Japan, nije bilo uticaja na oflajn novčanik, koji je držao 54,2% ukupnih sredstava Monappy-a, a nijedna korisnička informacija, kao što su adrese e-pošte i lozinke, nije ukradena. Kompanija je naknadno najavila da će korisnicima nadomestiti ukradena sredstva.

Identitet hakera ostao je anoniman zbog njegovog statusa maloletnika. U Japanu, maloletnik je osoba mlađa od 20 godina.

2018. godine japanskoj policiji prijavljeno je preko 7.000 slučajeva pranja novca povezanih sa kriptom. Više od 7.000 transakcija označene su kao sumnjive - kao što je povezivanje sa korisničkim nalozima pod različitim imenima i datumima rođenja, ali sa identičnom fotografijom sa lične karte.

Na globalnom nivou, hakovanje berzi je bilo najunosniji modus operandi za sajber kriminalce u 2018-oj, nakon što je generisalo blizu 1 milijarde dolara prihoda. Nakon prvobitnog haka, sajber kriminalci često premeštaju ukradena sredstva na mnoštvo novčanika i berzi kako bi pokrili svoje tragove.