Japanski finansijski regulatori su, kako se izveštava, uveli nove propise za trgovanje kriptovalutama pomoću margine, izvestila je 18. marta lokalna novinska agencija Nikkei.

Kabinet Japana, izvršni ogranak državne vlade, navodno je odobrio nacrt amandmana na japanske zakone o finansijskim instrumentima i platnim uslugama, ograničavajući zaduživanje u trgovanju kriptovalutama na dva do četiri puta više od početnog depozita.

Trgovanje pomoću margine je upotreba pozajmljenih sredstava od brokera za trgovanje finansijskom imovinom, čime se formira kolateral za kredit.

Nova pravila - za koja se, kako se izveštava, stupaju na snagu u aprilu 2020. - zahtevaće da se operateri za berze kriptovaluta registruju u roku od 18 meseci od tog datuma, što će navodno omogućiti Agenciji za finansijske usluge (FSA) da uvede relevantne mere u pogledu neregistrovane "kvazi-operateri" kriptovaluta.

Nakon uvođenja novih propisa, subjekti koji se bave kriptovalutama će se navodno pratiti na sličan način kao i trgovci hartijama od vrednosti kako bi se zaštitili investitori. Osim toga, operateri kriptovaluta će biti podeljeni u grupe da bi identifikovali one koji su uključeni u trgovinu pomoću margine i one koji izdaju tokene preko ICO projekata.

Ovim potezom, regulatori navodno imaju za cilj da spreče investitore da se uhvate u Ponzi šeme, kao i da ohrabre legitimne kompanije da praktikuju ponude kao način za prikupljanje sredstava.

U januaru, FSA je otkrila da razmatra regulaciju neregistrovanih firmi koje traže ulaganja u kriptovalute. Ovaj razvoj je navodno pokušaj da se zatvori rupa u postojećem regulatornom okviru zemlje, u kojoj neregistrovane firme koje prikupljaju sredstva u kriptovalutama ostaju u pravno sivoj zoni.

U avgustu 2018. godine, komesar FSA je rekao da agencija želi da kripto industrija „raste pod odgovarajućim propisima“ kako bi pronašla „ravnotežu“ između zaštite potrošača i tehnoloških inovacija, napominjući:

„Nemamo nameru da suviše ograničavamo kripto industriju. Želeli bismo da se ona razvije pod odgovarajućom regulativom.”