Japanski startapi se usklađuju sa blokčein tehnologijom kako bi povećali svoju ukupnu tržišnu vrednost, navodi se u novinskim izveštajima.

Blumberg je u utorak naveo da su blokčein platforma za glasanje Infoterija i provajder usluga finansijskih podataka Fisco doživeli rast od 58%, odnosno 26% u proteklih mesec dana.

Fisco je dodatno otvorio bitkoin menjačnicu 2016. godine.

“Od pre mesec dana, kada su sve virtualne valute krenule neverovatno da rastu počeli smo da primećujemo tzv. ‘mehur berzi digitalnih valuta’”, naveo je u izveštaju Naoki Murakami, trgovac kriptovaluta.

“Nisu svi sigurni da mogu da veruju bitkoin menjačnicama. I mnogi nemaju otvoren račun na menjačnici. Zato oni koriste akcije startapova za špekulacije.”

Akcije takvih startapa bez sumnje profitiraju zahvaljujući zakonskim promenama u Japanu koje omogućavaju bitkoinu da bude sredstvo plaćanja.

Trgovci masovno kupuju bitkoin i na drugačiji način, a komentatori redovno ukazuju na japansko tržište kao glavnu pokretačku silu koja stoji iza trenutnog porasta cene.

“Sad je opšta pomama”, dodaje Murakami.

Cena bitkoina još uvek nije dostigla vrednost od 3.000 dolara i ako je imala nekoliko skokova u poslednja dvadesetčeriti sata.