Japanska organizacija za razvoj energetske i industrijske tehnologije (NEDO) radi na blokčein sistemu razmene podataka za trgovinsku industriju - izveštava Cointelegraph Japan (četvrtak 23. avgust).

NEDO, najveća javna Japanska organizacija za upravljanjem javnim preduzećima promoviše istraživanje i primenu industrijskih i energetskih tehnologija, a navodno je razvila projekat na bazi blokčeina koji će olakšati infrastrukturu razmene informacija o trgovini.

Organizacija posluje po uputstvima svoje matične kuće, Ministarstva ekonomije, trgovine i industrije (METI).

Projekat je nazvan "Razvoj infrastrukture za kreairanje novih industrijskih modela koji koriste prrednosti IoT-a (internet stvari)" i ima za cilj uspostavljanje infrastrukturnog sistema koji će digitalizovati i unaprediti proces razmene logističkih podataka između trgovinskih subjekata poput špediterskih kompanija, brokerskih operatera, banaka i osiguravajućih preduzeća.

Konkretno, projekat namerava da istraži efikasniji i precizniji sistem podele podataka zamenom trenutnog procesa koji koristi papirne medije ili PDF fajlove. Prema zvaničnom saopštenju za javnost, ovi procesi zahtevaju skupi i dugotrajni ručni rad, kao što je provera grešaka i unos podataka.

Overview of a new infrastructure system for trade information collaboration

Pregled novog infrastrukturnog sistema za trgovinsko informisanje. Izvor: METI

NEDA blokčein projekat je zajedničko ulaganje u partnerstvu sa Japnskim NTT Data, jednim od najvećih IT kompanija u zemlji. Prema saopštenju za javnost, NTT, planira da uvede i društvenu primenu nove infrastruktorne platforme tokom leta 2019. godine, kako bi podstakla globalni lanac snabdevanja.

Tokom protekle nedelje, Cointelegraph je objavio da će jedna od najvećih agencija za sprovođenje zakona u SAD-u, Customs i Border Protection (CBP) započeti test uživo na sistemu za praćenja pošiljki na bazi blokčeina.

 

Pripremio: Bojan Zečević