Najveća japanska aplikacija za razmenu poruka LINE potpisala je memorandum o razumevanju sa lokalnim finansijskim gigantom Nomura Holdings da bi oformila blokčein alijansu, saopšteno je u sredu, 30. januara.

Nomura, koja pruža investicije, finansiranje i srodne usluge individualnim, institucionalnim i državnim klijentima i LINE i LVC korporaciji, koja nadgleda njihovu digitalnu imovinu i blokčein poslovne jedinice, potpisaće formalni ugovor do kraja marta 2019. godine.

Tri partnera razmišljaju o uspostavljanju finansijske alijanse fokusirane na blokčein. Više detalja će biti objavljeno u martu, navodi se u saopštenju.

LINE i Nomura su se ranije uspešno udružili. Ranije 2018. godine, osnovali su kompaniju za pružanje usluga posredovanja u trgovanju hartijama od vrednosti i savetovanje o investiranju, gde bi Nomura posedovala 49 posto, a LINE kontrolisao preostalih 51 posto. Prema vestima na sajtu Finance Magnates, firma još nije pokrenuta.

Kao što je ranije napisao Cointelegraph, tim japanske vodeće aplikacije za razmenu poruka je aktivno uključen u razvoj kripto proizvoda. U januaru 2018. godine, LINE je objavila da će lansirati sopstvenu kripto-berzu i mesto za trgovanje u aplikaciji za svojih 200 miliona aktivnih mesečnih korisnika i podneli zahtev za odgovarajuću licencu.

Kasnije prošle godine, LINE je zvanično lansirao svoju valutu u aplikaciji, nazvanu LINK. Takođe su najavili da će biti ukupno 1 milijarda LINK tokena, dok će 20% - ili 200 miliona tokena - biti zadržano kao rezerva kompanije. Tokeni se mogu koristiti kao sredstva plaćanja za niz LINE usluga.

 

Pripremila: Majda Petrović