Svetska investiciona banka sa sedištem u Japanu, Nomura, objavila je pokretanje preduzeća koje ima za cilj uspostavljanje ponude za čuvanje digitalne imovine, izveštava Cointelegraph Japan, 16. maja. Novi projekat teži uklanjanju prepreka za institucionalno ulaganje u kripto sferu.

Ovaj poduhvat će biti sproveden u saradnji sa kompanijom za zaštitu digitalne imovine, Ledger, i investicionom kućom, Global Advisors, navodi se u izveštajima.

Partneri tvrde da nedostatak snažnih i zakonski regulisanih “rešenja za bezbedno čuvanje” trenutno sprečava tradicionalne menadžere da izgrade investicione instrumente u kripto ekosistemu, ističući da je prevazilaženje prepreka u vezi sa čuvanjem i bezbednošću ključno s obzirom da “jedna od pet finansijskih firmi (navodno) razmatraju pokretanje trgovine digitalnom imovinom i investitorske poslove u narednoj godini”.

Novo preduzeće za čuvanje digitalne imovine nazvano je “Komainu” i obezbediće infrastrukturu i poslovni okvir za institucionalne investitore kako bi integrisali svoje tradicionalne investicione proizvode u “granični” kripto sektor.

Nedavno je glavni američki servis za kripto novčanike i berza, Coinbase, objavila svoje rešenje za čuvanje, koje se odnosi na rešavanje problema u vezi sa bezbednošću i usklađivanjem sa regulativom, gde je potpredsenik Coinbase-a, Adam Vajt, rekao da će proizvod moći da “otključa novac u vrednosti od 10 milijardi dolara institucionalnih investitora, koji čeka sa strane”.

Ranije ovog meseca, vlasnik New York Stock Exchange-a (ICE) otkrio je svoje planove o ponudi ugovora za zamenu kriptovaluta, koji bi se vršili u bitkoinu, ukazujući na to da je došlo i do rešenja za čuvanje, usaglašenog sa SEC-om, za instituionalne vlasnike.

Priča da su prepreke vezane za čuvanje i regulativu poslednje preostale prepreke da kripto tržište “sazri” i privuče velike institucionalne investicije izaziva oprečna mišljenja, a voditelj CNBC-a, Robert Keli, nedavno je izjavio da “izgleda da sad kriptovalute postaju standardna klasa imovine” i da rešenja za čuvanje predstavljaju značajnu prekretnicu, koja bi uskoro mogla podstaći široko rasprostranjeno usvajanje kriptovaluta u tradicionalnom finansijskom sektoru.


 

Pripremila: Kristina Ristin