Procenat sumnjivih slučajeva pranja novca koji uključuju kriptovalute u Japanu predstavljaju mali deo od ukupne vrednosti za 2017. godinu, pokazuju novi podaci iz Nikkei Asian Review.

Kako navodi Nikkei, koristeći statističke podatke iz japanske nacionalne policijske agencije, od aprila do decembra 2017. godine, menjačnice kriptovaluta u izveštajima su prijavile 669 slučajeva aktivnosti za koje sumnjaju da mogu biti pranje novca.

Ovo se upoređuje sa oko 347.000 slučajeva koje su banke prijavile u 2017. godini, 15.400 od kompanija za kreditne kartice i 13.300 iz kreditnih sindikata, izveštava Nikkei navodeći policijske podatke. Ukupan broj izveštaja o pranju novca za celu 2017. godinu iznosio je nešto više od 400.000.

Period izveštavanja o kriptovalutama započeo je u aprilu 2017. godine, nakon što je novo zakonodavstvo obavezalo menjačke operatere da povećaju transparentnost kako bi se pridržavali propisa o sprečavanju pranja novca.

Ove brojke su u suprotnosti sa kontinuiranim izveštajima međunarodnih vlada da je pranje novca ključno bojno polje koje treba ciljati povećanim regulacijama.

Od 669 slučajeva, verovatno je da su mnogi uključivali "sumnjive transakcije koje se često ponavljaju u kratkom vremenskom periodu", zaključuje Nikkei, što dodatno smanjuje broj loših aktera koji su uključeni u praksu.

Japan nastavlja da nadgleda razvoj svojih menjačnica. Posle napada na japansku menjačnicu kriptovaluta Coincheck, obavezni izveštaji za menjačnice su pooštreni, dok je ministar finansija Taro Asoa potvrdio da će dolaziti do nenajavljenih poseta “nepristrasne” inspekcije menjačnicama.

U međuvremenu u Australiji, prema izveštajima Cointelegraph-a od prošle nedelje, kriptovalutne "prevare" izazvale su 1.200 žalbi potrošačkoj nadležnoj Komisiji za konkurenciju i potrošače u Australiji prošle godine.


 

Pripremio: Nikola Mosurović