Japan je ponovo postao najveće tržište razmene bitkoina sa 50,75% udela u globalnom tržištu. Džordž Kikvadze, potpredsednik BitFury-a, CryptoCompare shows that Japan accounts for over 50% of all #bitcoin trades. Chinese traders have already moved to Japan. China less than 7% pic.twitter.com/t7YRaL5jv3

— Joseph Young (@iamjosephyoung) September 17, 2017 " rel="nofollow" target="_blank">pripisuje rast obima trgovanja na japanskom tržištu odlaskom trgovaca iz Kine.

 

Početkom ove nedelje, kineske vlasti, lokalna uprava i finansijski regulatori su zvanično zatražili da kineske bitkoin menjačnice i trgovinske platforme zaustave svoje usluge konverzije bitkoina u juan do kraja septembra. OKCoin i Huobi, dve najveće menjačnice u Kini, su dobile dozvolu za rad do 30. oktobra, s obzirom na to da u prošlosti nisu bili uključene u bilo kakve ICO projekte.

Čini se da trgovci nisu spremni da rizikuju sa nepredvidivim potezima kineske vlade. Dnevni obim trgovanja na kineskom bitkoin tržištu se prepolovio u roku od tri dana, sa 15% na manje od 7%.

Prema navodima nekih lokalnih medija, u vreme pisanja teksta Kina je imala samo 6,4% od ukupnog broja transakcija.

 

Benefiti za tržište SAD-a

Tržište menjačkih i berzanskih poslova vezanih za kriptovalute u SAD je bilo najveće nakon kraha kineskog.

Međutim, gotovo odmah nakon saopštenja tri najveće menjačnice bitkoina u državi, BTCC, Huobi, OKCoin, trgovci su se preselili na japansko tržište. Migracija trgovaca je dovela do kratkotrajnog povećanja obima trgovanja u Japanu, što je omogućilo tržištu da pređe preko 20% od ukupnog svetskog tržišta razmene bitkoina.

Suprotno mnogim negativnim izveštajima, istaknuti programeri, analitičari, istraživači i stručnjaci za kriptovalute i blokčein sektor, uključujući tvorca lajtkoina Čarlija Lija i Tima Drejpera su iskazali svoj optimizam vezano za zatvaranje kineskog tržišta razmene bitkoina. Li je naglasio da kineska vlada više neće moći da manipuliše tržištem kao što je to radila od 2013. godine.

Li navodi:

“Ovo je dobra stvar. Kina više ne može da utiče na tržište zabranjivanjem bitkoina. Bitkoin ne može uništiti ni jedna država. Jedno od rešenja za centralizovanje menjačkih poslova je decentralizovano. Čuo sam od Decred Project tima da pripremaju nešto što bi moglo da pomogne.”

Stabilizacija bitkoina

Li je naglasio da će zatvaranje kineskog tržišta menjačkih poslova uticati na 10% do 15% ukupnog svetskog tržišta. Ipak, špekulanti i nestrpljivi trgovci su stvorili veliki talas prodaja što je dovelo do velike korekcije cene bitkoina.

U narednih nekoliko nedelja globalno tržište bitkoina će se stabilizovati nakon što trgovci pređu iz Kine u Južnu Koreju i Japan, dva tržišta sa mnogo efikasnijim propisima, standardima za sektor i politikom prema menjačnicama kriptovaluta i njihovim korisnicima.

Moguće je da će zatvaranje kineskog tržišta za razmenu bitkoina dovesti do stabilizacije globalnog tržišta za razmenu bitkoina, a to je dugoročno korisno za bitkoin.